Een labrador kopen – waar op letten?

Heb je besloten om een labrador te gaan kopen? Dan heb je in ieder geval al één goede keuze gemaakt. Het is namelijk niet voor niets dat de labrador in ons land zo populair is. Dit hondenras is door de jaren heen uitgegroeid tot wellicht het meest populaire hondenras in ons land. Zijn zachtaardige karakter, lieve uitstraling en energieke houding spreken veel mensen aan. Is dat bij jou ook het geval?

Als je een labrador wilt gaan kopen, is het van belang om op meerdere facetten te letten. Over welke facetten we het zoal hebben? Dat lees je uitgebreid in dit artikel. Dit artikel kan je eigenlijk als aankoopgids gebruiken voor het aanschaffen van een nieuwe labrador. Je kunt alle punten stap voor stap nalopen, waardoor je uiteindelijk een perfecte aankoop gaat doen.

Een aankoop die niet alleen goed voor jou uitpakt, maar ook voor de labrador zelf. Het is immers de wens dat alle labradors een warm huis krijgen.

Lees het artikel op je gemakje door en ga vervolgens op zoek naar de perfecte labrador. Ons advies? Trek hier in ieder geval de tijd voor uit. Het kopen van een hond is geen dagelijkse aankoop en heeft betrekking op een levend wezen. Ga hier dus serieus mee om en probeer zoveel mogelijk op alle genoemde criteria in dit artikel te letten!

Waar dit aritkel over gaat

Is een labrador voor jou de juiste keuze?

Zoals gezegd; de aankoop van een hond is een zéér serieuze aangelegenheid. Het advies is dan ook om goed na te gaan of een labrador voor jou de perfecte hond is. Heb je bijvoorbeeld in huis genoeg ruimte voor een labrador? Een volwassen labrador kan behoorlijk groot worden én heeft voldoende ruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen.

Als je in een klein appartement zonder balkon woont, is de aanschaf van een labrador daarom wellicht niet al te verstandig.

Labrador die zielig naar buiten kijkt terwijl het regent

Daarnaast moet je ook kritisch naar je leven kijken. Is er op dit moment tijd in jouw leven voor een labrador?

Heb je dagelijks voldoende tijd om hem de benodigde aandacht en beweging te geven? Op dergelijke vragen moet je voor jezelf een antwoord zien te vinden. Durf hierbij kritisch te zijn, aangezien je een labrador een zo’n fijn mogelijk leven moet gaan bieden.

Ook moet je goed rekening houden met het kostenplaatje. Niet alleen de aanschaf van een labrador kost geld, maar ook het opvoeden en verzorgen van hem. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de kosten voor inentingen, voor benodigdheden in huis, voor voeding, voor een puppycursus en voor eventuele trainingen op maat.

Onder aan de streep is een labrador absoluut geen koopje. Dat wordt nog verder verstrekt door het feit dat de meeste labradors behoorlijk oud worden. Je moet dus meerdere jaren – bijvoorbeeld 12 jaar lang – de kosten voor hem op kunnen brengen. Ook dit is een zeer belangrijk aspect om goed over na te denken.

Heb je onder aan de streep over alle facetten nagedacht? Is daarbij gebleken dat een labrador voor jou de juiste keuze is? Dan kan je gericht op zoek gaan naar de juiste labrador. Voor deze zoektocht hebben wij verschillende handige tips in dit artikel verwerkt.

Zoek een geschikte fokker

Het is zaak om een geschikte fokker te gaan vinden waar een nest van labrador puppy’s te vinden is. Deze puppy’s zijn mogelijk al geboren of worden binnenkort geboren. Door je bij een dergelijke fokker te melden, kunnen jullie kijken of er een match is tussen jou en de labrador.

Een professionele fokker gaat hier serieus mee om. Hij/zij stelt gerichte vragen aan jou, aangezien hij/zij het beste voor heeft met het nestje labradors.

Cute Labrador retriever puppy on bed at home. Friendly dog

Als je op bezoek bij een fokker gaat, is het aan te raden om op meerdere aspecten te letten. Let op het gedrag van de labradors, maar let ook op het gedrag van de fokker. Gaat de fokker zeer liefdevol en vol aandacht met de honden om? Dan is dat een goed teken.

Let daarnaast ook op de faciliteiten bij de fokker. Hebben de labradors voldoende ruimte om te bewegen? Hebben zij een comfortabele slaapplek? En is de omgeving voor de labradors schoon en hygiënisch? Dat zijn stuk voor stuk belangrijke aspecten die je het beste met eigen ogen kunt aanschouwen.

Heb je uiteindelijk een fokker gevonden waar je een goed gevoel bij hebt? Dan is het de hoogste tijd om een labrador uit het nestje te gaan kiezen. Waar je daarbij zoal op moet letten, lees je in het restant van dit artikel.

Stamboom

Als je een labrador aan gaat schaffen, is het wenselijk dat je veel informatie over zijn ouders hebt.

Vraag daarom altijd bij de fokker na of er een stamboom aanwezig is. Aan de hand van deze stamboom kan je meer informatie vinden over de ouders, voorouders en mogelijk zelfs de voor-voorouders van jouw labrador.

Aan de hand van die informatie verkrijg je direct veel kennis over bijvoorbeeld de gezondheid van de labrador en mogelijke risico’s.

Reu of teef?

Het is ook belangrijk om een keuze te maken met betrekking tot het geslacht van de labrador. Sommige baasjes hechten hier veel waarde aan, terwijl het voor andere baasjes niet al te veel uitmaakt. Wil jij graag een reu? Of wil je het liefste een teef hebben? Ook dit is een belangrijk punt waar je over na moet denken.

Kleur van de labrador

Labradors zijn tegenwoordig verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: blond, zwart en bruin. Het is aan jou om te bepalen welke kleur jouw voorkeur heeft. Het advies hierbij is om je goed in te lezen, aangezien de kleur niet alleen bepalend is voor de uitstraling van de hond. Nee, de kleur van een labrador zegt deels ook iets over het karakter van de hond.

Zo heeft onderzoek uitgewezen dat een zwarte labrador in de meeste gevallen het slimst en het gezondst is.

Daarentegen is een bruine labrador weer een stukje energieker, drukker en wellicht ook brutaler.

Feit is dat deze onderzoeken nooit 100% garantie kunnen bieden. Het kan echter zeker geen kwaad om je hier goed over in te lezen.

Weet je trouwens welke kleur het populairst is? Vroeger waren voornamelijk de zwarte en blonde variant populair, terwijl het met name de zwarte en bruine variant zeer populair zijn.

De blonde variant is door de jaren heen steeds minder populair geworden. Waar dit mee heeft te maken? Ook op die vraag kan niet met 100% zekerheid een antwoord gegeven worden.

Onderteken het koopcontract

Heb je de perfecte labrador bij een betrouwbare fokker gevonden? Voldoen zowel de fokker als de labrador aan al jouw wensen? Dan is het de hoogste tijd om de aankoop af te gaan ronden. Als je met een professionele fokker te maken hebt, krijg je hier een volledig koopcontract voor.

In dit koopcontract staat bijvoorbeeld om welke pup uit het nest het gaat, wat het geslacht van de pup is, wat de aanschafprijs is en wanneer de pup opgehaald kan/mag worden.

Ga altijd voor een fokker waarbij een dergelijk koopcontract gebruikt wordt. Dit koopcontract geeft jou namelijk alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te gaan maken. Bovendien kan dit koopcontract uitkomst bieden in mogelijke rechtszaken in de toekomst, waar je uiteraard liever niet over nadenkt. Met een koopcontract bereiden jij en de fokker de aankoop in ieder geval perfect voor.

Labrador die in het gras ligt

Lees het aankoopcontract op je gemakje door, onderteken het en lever het bij de fokker af. Vanaf dat moment is de aankoop eigenlijk definitief en dien je het bedrag aan de fokker over te maken.

Wat de exacte betalingsregelingen zijn, hangt van de fokker af. Laat je ook hierover goed informeren en laat ook dit in het koopcontract opnemen.

Besluit

Je merkt het; het kopen van een labrador is absoluut geen gemakkelijke opgave. Je moet op zeer veel facetten letten én je moet zeer kritisch zijn. Door zeer kritisch te zijn, kan je uiteindelijk de perfecte labrador aanschaffen. Een labrador die uit een goed nest afkomstig is, veel liefde heeft gehad van de fokker en aan al jouw wensen voldoet.

Als dat het geval is, ga je ongetwijfeld onwaarschijnlijk genieten van jouw labrador. Het is niet voor niets dat dit ras zo populair is.

Vrolijke labrador puppy die over een grasveld rent

Bereid je goed voor op de komst van een labrador en onderteken het koopcontract. Vanaf dat moment kan je óók aan de slag gaan met het aanschaffen van alle benodigdheden. Denk hierbij aan de voerbak, aan de bench en aan het voer voor jouw labrador.

Uiteraard mogen ook een halsband, een riem en speelgoed niet ontbreken. Ook met deze kosten moet je dus goed rekening houden tijdens jouw zoektocht naar de perfecte labrador.

Veel succes en plezier met de zoektocht. Besteed hier voldoende tijd en aandacht aan, zodat je uiteindelijk het maatje van jouw leven gaat kopen!


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie