Hoe oud wordt een labrador?

Als je het baasje bent van een labrador ben je zonder twijfel benieuwd hoe oud jouw maatje kan worden. Je kan je waarschijnlijk geen leven voorstellen zonder jouw labrador. Toch komt er een moment dat een leeftijd wordt bereikt waar de labrador echt ‘oud’ kan worden genoemd.

Waar dit aritkel over gaat

Hoe oud kan een labrador worden?

Hoe oud een labrador kan worden is van veel zaken afhankelijk. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de labrador gevoelig is voor verschillende erfelijke aandoeningen. Ook komt overgewicht veel voor wat een negatieve invloed heeft op de levensverwachting.

Labrador met overgewicht

De meeste labradors bereiken echter een leeftijd van tussen de 12 en 14 jaar. Om deze leeftijd te bereiken is vaak een relatief rustig verloop nodig.

Ernstige kwalen kunnen, logischerwijs, voor een aanzienlijk kortere levensverwachting zorgen.

Hoe oud wordt een labrador (retriever) gemiddeld?

De labrador retriever, verkort labrador, kan dus gemiddeld 13 jaar worden. Er zijn gelukkig genoeg voorbeelden van labrador retrievers die een stuk ouder worden.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat het gemiddelde ook de levensverwachting van jouw maatje is.

Hoe oud is de oudste labrador?

In Engeland, waar de labrador van origine vandaan komt, is ooit een Labrador wel 29 jaar oud geworden. Dit is tot op heden de oudste labrador die we ooit gekend hebben.

Alhoewel steeds vaker de leeftijd van 17 en 18 wordt bereikt, komt een leeftijd van boven de 20 zelden voor. Naarmate de labrador de 12 jaar bereikt zal je merken dat er grijze haren ontstaan, net zoals bij ons!

Hoe kan ik de levensverwachting van mijn labrador verlengen?

Van nature is de labrador een echte jager en het lichaam is hier dan ook op aangepast. Dat wil zeggen dat de labrador een flinke hoeveelheid beweging nodig heeft om veel pijntjes te voorkomen. Zonder voldoende beweging kunnen naarmate de labrador ouder wordt pijntjes ontstaan. Laat daarom jouw labrador voldoende uit en wandel geregeld een stuk met hem of haar.

Verder moet altijd een dierenarts bezocht worden als je het idee hebt dat jouw labrador zich niet lekker voelt. Een tijdige aanpak kan de gevolgen van zaken als infecties en lichte breuken voorkomen.

Hoe verandert een labrador naarmate hij/zij ouder wordt?

De energie en actieve labrador verandert naarmate de leeftijd toeneemt. Een jonge labrador mag dan wel de hele dag aan het rondspringen zijn, de oudere doet het liever wat rustig aan. Als eenmaal de leeftijd van 10 jaar is bereikt, stelt de labrador rust op prijs. Dat wil zeggen dat met enige regelmaat een dutje op zijn plaats is.

Oude labrador die een dutje doet

Geef  jouw labrador dan ook de ruimte om tot rust te komen. Jouw hond zal nog altijd kunnen genieten van een lange wandeling. Maar hoge trappen of een heuvel op lopen? Dat doet de labrador liever wat minder naarmate deze ouder wordt.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie