Wanneer een puppycursus voor een Labrador?

Als je een labrador puppy in huis neemt, sta je voor een leuke uitdaging. Het opvoeden van een labrador kent namelijk de nodige aandachtspunten. Over het algemeen zijn het gehoorzame honden, maar het zijn wel honden die behoefte aan duidelijke regels hebben. Het advies is daarom ook om een labrador pup op een consequente wijze op te voeden. Een nader advies is om met jouw labrador naar de puppycursus te gaan. Maar, wanneer kan je naar een puppycursus met jouw labrador gaan? In dit artikel vind je op die vraag het antwoord.

Waar dit aritkel over gaat

Twee voorwaarden

Op het moment dat de labrador pup ongeveer 7 weken oud is, kan je de pup op gaan halen bij de fokker. Als je vervolgens naar een puppycursus wenst te gaan, stellen veel hondenscholen twee voorwaarden:

 • Minimale leeftijd: 8 weken of 12 weken
 • Alle benodigde inentingen moeten toegediend zijn

Minimale leeftijd

Bij het uitzoeken van een hondenschool is het goed om op meerdere factoren te letten. Een van die factoren heeft betrekking op de toelatingseisen. Veel hondenscholen hebben een minimale leeftijd van 8 weken ingesteld, terwijl andere scholen een minimale leeftijd van 12 weken hanteren. Onze voorkeur gaat uit naar hondenscholen met een minimale leeftijd van 8 weken.

Close-up van een gouden labrador pup

Des te jonger de labrador pup is, des te sneller hij kan leren. Hoe vroeger je met de puppycursus deelneemt, hoe sneller je hem dus de regels aan kunt leren.

Ook op het gebied van socialisatie is het aan te raden om vroeg met de puppycursus te beginnen. Des te jonger jouw pup in aanraking met andere honden komt, des te beter hij in de rest van zijn leven met andere honden om gaat.

Inentingen

Er is echter een reden waarom sommige hondenscholen de minimale leeftijd van 12 weken instellen. Dit heeft te maken met de inentingen. Voordat je met jouw labrador pup naar de puppycursus gaat, moet hij namelijk tegen verschillende hondenziekten ingeënt zijn. Daarmee bescherm je jouw labrador tegen deze ziekten, maar ook honden met wie jouw labrador in aanraking komt. Het is dan ook een vereiste dat een labrador ingeënt is tegen deze ziekten voordat hij deel mag nemen aan de puppycursus.

Is een puppycursus verplicht?

Is het nou echt noodzakelijk c.q. verplicht om met je labrador naar een puppycursus te gaan? Nee, het is niet noodzakelijk. Als je nog geen ervaring met het opvoeden van een labrador hebt, is het echter wel aan te raden. Op de hondenschool zijn ervaren en getrainde instructeurs aanwezig die jou perfect kunnen helpen. Tijdens deze puppycursus leer je bovendien zelf ook veel en kan je een hechte band met je labrador op gaan bouwen.

Bruine labrador puppy met een stok in zijn mond

Een andere reden om wél naar een puppycursus te gaan, is de omgang met andere honden. Je labrador kan daar met andere honden in aanraking komen, waardoor hij snel leert om met andere honden om te gaan. Daar gaan jij en je labrador in de rest van zijn leven veel plezier aan beleven.

Besluit

Het advies is om op zo’n jong mogelijke leeftijd met jouw labrador pup een puppycursus te volgen. In veel gevallen kan dit vanaf 8 weken of vanaf 12 weken.

Close-up van een zwarte Labrador

Heb je de mogelijkheid om al vanaf de leeftijd van 8 weken de puppycursus te volgen? Dan is dat absoluut aan te raden; des te jonger jouw pup is, des te sneller hij nieuwe dingen leert. Zorg er daarbij wel voor dat je hond alle inentingen gekregen heeft!


Labrador geheimen onthuld

2 gedachten over “Wanneer een puppycursus voor een Labrador?”

 1. In uw artikeltje “Hoe vaak moet ik mijn labrador uitlaten? ” stelt u dat een pup “per week leven” 1 minuut verder mag lopen per uitlaatbeurt (8wkn =8min ;12wkn = 12 12wkn ; is idd ook wat ik elders vind)
  Tijdens gemiddeld puppycursus lesje á 45min. kan een pup dus maximaal zijn leeftijd in weken meedoen?

  Beantwoorden
  • Dit kunt u het beste met de gever van de puppycursus overleggen. Het is van belang om de pup zeker in zijn eerste weken niet te veel te belasten. Hij kan hier door op latere leeftijd last krijgen van gewrichtsproblemen. U kunt bijvoorbeeld wel zelf de pup tijdens bepaalde momenten van de cursus dragen. Zolang zijn botten, maar niet teveel belast worden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie