Wanneer wisselt een labrador van tanden?

Wist je dat een labrador al relatief snel volwassen en volgroeid is? Na ongeveer 6 maanden hebben de meeste labradors hun maximale schofthoogte bereikt. Vanaf ongeveer 6 maanden groeit de labrador verder met name in de breedte; in de hoogte wordt de hond niet meer noemenswaardig groter.

In de eerste maanden van zijn leven groeit niet alleen het lichaam van een labrador, maar ook andere lichaamsdelen zijn aan veranderingen onderhevig. Dat is onder meer het geval bij het gebit van een labrador. Net zoals bij alle andere honden wordt een labrador met een melkgebitje geboren. Dat is eigenlijk hetzelfde als wat bij baby’s het geval is; dit melkgebitje wordt namelijk al relatief snel verwisseld voor een volwassen-honden-gebit.

In dit artikel zetten we graag alle relevante informatie omtrent het wisselen van de tanden van een labrador op een rijtje. Je kunt dit artikel op je gemakje doorlezen en daardoor alle relevantie kennis op doen. Tijdens het verwisselen van de tanden is dit namelijk absoluut iets waar je rekening mee kunt en eigenlijk moet houden.

Waar dit aritkel over gaat

Vanaf wanneer wisselen de tanden?

Over het algemeen vindt deze verwisseling vanaf een leeftijd van ongeveer 4 maanden plaats. Tot die tijd moet de labrador het met zijn melktandjes doen. Dit zijn tandjes die behoorlijk klein zijn en niet de gewenste kracht kunnen bieden. Zodra de labrador ongeveer 4 maanden oud is, beginnen de eerste melktanden uit te vallen.

Tanden van labrador pup worden door de dierenarts bekeken

Dit proces kan doorlopen tot een leeftijd van ongeveer 6 á 7 maanden. De meeste labradors wisselen dus in een periode van 3 tot 4 maanden hun melkgebit om tot een volwaardig gebit.

Hoe merk je wanneer de tanden beginnen te wisselen?

Ben je aan het spelen met jouw labrador pup en zit er opeens bloed aan het touw? Dan is dat een duidelijk signaal; een melktandje is los gekomen en dat brengt automatisch wat bloed met zich mee. Je kunt op die manier dus prima in de gaten houden of en wanneer de tanden van je labrador aan het verwisselen zijn. Daarbij is het uiteraard ook mogelijk om de bek van je labrador even open te doen. Je ziet dan direct de volwaardige tanden verschijnen.

Hoe worden de tanden verwisseld?

Dit proces is eigenlijk een volledig ‘geautomatiseerd’ proces vanaf de geboorte van een pup. Zodra de labrador 2 á 4 weken oud is, komen de eerste melktandjes door. Deze melktandjes worden echter niet al te lange tijd gebruikt, aangezien bij de meeste labradors het wisselen van de tanden na ongeveer 4 maanden al plaatsvindt.

Lachende bruine labrador pup

Daarbij is het opvallend dat meestal de snijtanden als eerste aan de beurt zijn. Als deze tanden begonnen zijn met wisselen, is het de beurt aan de kiezen. Uiteindelijk zijn de hoektanden van de labrador als laatste aan de beurt. Indien het gehele gebit gewisseld is, heeft de labrador 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 knipkiezen en 10 knobbelkiezen.

Gaat het wisselen altijd goed?

Nee, niet bij alle labradors verloopt het wisselen van de tanden naar wens. Zo is het mogelijk dat de tanden niet op de juiste manier gewisseld worden; iets wat veelal wordt gezien bij de hoektanden van de hond. De melkhoektanden van een pup blijven soms achter, waardoor de andere tanden niet op de juiste manier door kunnen komen. Om dit te herstellen, dient de labrador onder narcose gebracht te worden. Vervolgens kunnen de achtergebleven melkhoektanden getrokken worden, zodat de nieuwe tanden alsnog op de gewenste manier door kunnen komen.

Ook is het mogelijk dat er een ontsteking aan het tandvlees ontstaat. Dit komt puur doordat de tandjes doorkomen en daarbij het tandvlees aanraken/irriteren. Om dit zo draaglijk mogelijk voor jouw puppy te maken, is het aan te raden om een touw of zacht speelgoed voor hem in huis te hebben. Het is voor een labrador pup namelijk heerlijk om op iets te bijten, aangezien dat verlichtend aanvoelt voor de pijn/irritatie van de tandvleesontsteking.

Zwarte labrador die met een speelgoed eend speelt

Daarnaast kiezen sommige baasjes ervoor om gekoelde speeltjes aan hun labrador te geven. Deze gekoelde speeltjes hebben een verkoelend effect voor het gebit van de labrador; ook daarmee kan je de klachten van de tandvleesontsteking zoveel mogelijk beperken.

Besluit

Ongeveer 2 á 4 weken na de geboorte komen de eerste melktanden al door bij een labrador. Zodra de labrador ongeveer 4 maanden oud is, worden deze melktandjes alweer verwisseld voor grote-honden-tanden. Deze volwaardige tanden komen in enkele maanden volledig door en kunnen gepaard gaan met wat klachten bij jouw labrador. Met dank aan de tips uit dit artikel kan je de klachten voor jouw trouwe viervoeter gelukkig zoveel mogelijk beperken!


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie