Wat is een labrador?

Een labrador, languit bekend als de labrador retriever, is een populair hondenras. Meer dan honderd jaar geleden ontstond het ras in Engeland als afstammeling van het ras St. Johns. De labrador staat bekend als zeer actief en meegaand waardoor ze zeer geliefd zijn. Ook de intelligentie van de labrador wordt voor honden als bovengemiddeld gezien. Hierdoor kunnen ze de emoties van hun baasje goed aanvoelen.

Als jij van plan bent om het baasje van een labrador te worden (of als je gewoon meer over dit prachtige ras te weten wilt komen) vertellen we je graag meer over de labrador. We bespreken onder andere;

  • Waar de labrador vandaan komt
  • Hoe de labrador eruit ziet
  • Hoeveel een labrador weegt
  • Wat een labrador eet
  • Wat voor soort karakter de labrador heeft

Waar dit aritkel over gaat

Waar komt de labrador vandaan?

Niet iedereen is erover eens hoeveel jaar het ras labrador retriever al bestaat. De meeste experts zijn van mening dat de hond uit Engeland komt en vooral door vissers gebruikt werd. De langharige variant van de labrador werd hoofdzakelijk gebruikt voor het trekken van sledes. De kortharige variant werd de beste vriend van menig visser, mede doordat ze goed konden ruiken en als bovengemiddeld intelligent worden gezien.

Hoe ziet een labrador eruit?

De meeste labradors lijken sterk op elkaar waardoor de meeste kenmerken binnen het ras overeenkomen. De sterke bouw, korte lenden en hoge activiteit heeft als gevolg dat een labrador er atletisch uitziet. Met een diepe borst en ribbenkast lijkt de labrador eerder op een hardloper wat te herleiden is naar de hoge snelheid die een labrador kan bereiken.

Hoe ziet een Labrador eruit

Het ras heeft verder een dik aflopende staart van gemiddelde lengte. De dikke vacht van de labrador voelt zacht aan en is deels waterafstotend. Hierdoor kan de labrador zich prima in de wat koudere wateren bewegen. De verrassend vrolijke staart beweegt zich waar het wilt, waardoor je eenvoudig kunt herkennen hoe een labrador zich voelt.

Wat weegt een labrador?

Een labrador weegt gemiddeld tussen de 30 en 35 kilo en heeft een schofthoogte van 55 centimeter.

Bij dit ras zijn de vrouwtjes zo’n tien tot vijftien procent kleiner en lichter.

Meer informatie over de grote van een Labrador, kan je in het blogbericht: Hoe groot wordt een Labrador? terugvinden.

Heeft een labrador veel beweging nodig?

Als traditionele jachthond heeft een labrador van nature veel beweging nodig.
Labrador met riem in zijn bek, klaar om uitgelaten worden.
Zonder voldoende beweging versobert de labrador en neemt de kans op gewrichtspijn toe. Het advies is om minimaal een uur dag goed met de labrador te wandelen.
In het blogbericht: Hoe vaak moet ik mijn Labrador uitlaten? lees je meer over het uitlaten van de Labrador

Hoe gaat de labrador met kinderen om?

De labrador kan uitstekend overweg met kinderen van alle leeftijden. Doordat de labrador speels is, is dit ras alleen maar blij om aandacht van kinderen te krijgen. Met een vriendelijke blaf kan soms worden aangegeven dat het te veel is om niet veel later alsnog weer te willen spelen.

Labrador met kinderen

Hoe verzorg ik een labrador?

Je moet de mooie vacht van de labrador minimaal twee keer per maand te borstelen. Dit is niet alleen fijn voor de labrador maar ook voor hoe de vacht eruitziet. Doordat de labrador actief is kan er veel vuil tussen de vacht terechtkomen.

Wat eet een labrador?

Het geschikte eten voor een labrador verschilt per moment van de dag.

Wat eet een Labrador.

Het aanbevolen eten voor het diner zijn brokken, groente en granen. Hierbij is het van belang dat de groente gedroogd zijn en dat warm water aan het eten is toegevoegd (lauw). Je kunt ook kiezen om halfnatte, geperste of geëxpandeerde brokken aan je hond te geven. Deze brokken bevatten alle voedingsstoffen die jouw labrador nodig heeft om optimaal te kunnen spelen en rennen!

Voor meer informatie over het juiste voedsel voor een labrador kan je het artikel: Welk hondenvoer voor een Labrador? raadplegen.

Wat is het karakter van een labrador?

Baasjes van een labrador kunnen je met passie van alles vertellen over het karakter van hun beste maatje.

Karakter Labrador

De labrador is namelijk bijzonder vriendelijk, behendig en meegaand. Door het reukvermogen weet jouw hond je altijd te vinden. Ze zijn verder intelligent, levendig en zelden schuw. Met een gezonde portie energie heeft de labrador altijd zin om te spelen. Als jij net zo’n zin hebt om een actief maatje erbij te hebben, is de labrador jouw nieuwe beste vriend!


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie