Een labrador is, zonder enige twijfel, één van de leukste hondenrassen. Je ziet deze honden dan ook relatief veel in Nederland. Dat heeft onder andere met het zachtaardige karakter van een labrador te maken. Een labrador is bijvoorbeeld niet al te veeleisend. Toch heeft een labrador ook behoefte aan voldoende beweging. Als je een baasje van een labrador bent, moet je dan ook veel gaan wandelen. Dat is niet alleen goed voor de labrador, maar ook voor jezelf.
Als we puur naar een labrador kijken, zien we een energieke hond. Een hond die zijn energie kwijt moet kunnen. Een hond die graag in de buitenlucht is. Een hond die graag met andere honden speelt. Oftewel: een hond die graag uitgelaten wordt. Maar, hoe vaak moet je dan met je labrador gaan lopen? Op welke momenten van de dag moet een labrador uitgelaten worden? Hoe lang moet je met een labrador lopen? Wij zijn dieper ingedoken op deze vragen en hebben de juiste antwoorden boven tafel gekregen.
Hoe vaak per dag moet een labrador uit?
Hoe oud is jouw labrador? Afhankelijk van die vraag kunnen we namelijk antwoord geven op bovenstaande vraag. Dat heeft onder andere met de lichaamsbouw van een labrador te maken. Het is namelijk zo dat het skelet van een labrador grotendeels uit kraakbeen bestaat.
Let op: dat is met name zo in de eerste weken van het leven van een labrador. Dit kraakbeen is behoorlijk gevoelig en kan snel slijten. Als het kraakbeen op jonge leeftijd gaat slijten, blijft een labrador daar levenslang last van krijgen. In de eerste weken van het leven van een labrador moet je dan ook oppassen met de frequentie van het uitlaten.
Uiteraard gaat dit ook gepaard met de zindelijkheid van de hond. Gelukkig kunnen we de meeste labradors relatief snel zindelijk worden. Als je een labrador als pup in huis krijgt, is het aan te raden om vrij vaak met de hond te gaan lopen. Probeer het zo vaak mogelijk te doen, aangezien je tegelijkertijd je pup dan ook kunt trainen. Let er daarbij dus wel op dat je niet al te lang gaat lopen.
Dat heeft te maken met het verhaal van hierboven omtrent het skelet van een labrador. Doordat dit skelet op jonge leeftijd veel kraakbeen bevat, is voorzichtigheid absoluut aan te raden.
Naarmate de labrador ouder wordt, kan je het beste een vast schema aan gaan houden. Laat de labrador bijvoorbeeld op de volgende momenten uit:
- Na het ontbijt
- Rond het middaguur
- Rond het avondeten
- Voor het slapen gaan
Dit betekent dat je een labrador vier keer per dag uit gaat laten. Tijdens deze vier keer kan de labrador met andere honden spelen, zijn/haar energie kwijt raken en genieten van de buitenlucht. Dat zijn allemaal zaken waar een labrador ontzettend blij van wordt.
Als je niet in staat bent om vier keer met je hond te lopen, willen we aanraden om zoveel mogelijk proberen te lopen. Doordeweeks ben je wellicht druk aan het werk en kan je niet vaker dan 3 keer lopen. Probeer dat dan in de weekenden goed te maken. Ga bijvoorbeeld met de labrador naar het park of naar het bos. Op die manier kan je labrador alsnog zijn/haar energie kwijt raken.
Hoe lang moet een labrador wandelen?
Met name op jonge leeftijd is het van belang dat de labrador niet té lang wandelt. Ook dat heeft weer te maken met het feit dat het skelet van een labrador veel kraakbeen bevat. Als je te lang gaat lopen, gaat het kraakbeen slijten. Dat wil je ten koste van alles voorkomen.
Het advies is dan ook als volgt: houd het aantal weken van de pup gelijk aan het aantal minuten dat je gaat wandelen. Is je labrador op dit moment 7 weken oud? Dan is het aan te raden om per uitlaatbeurt 7 minuten te wandelen. Is je labrador al 14 weken oud? Dan kan je 14 minuten per uitlaatbeurt gaan wandelen.
Door deze ‘stelregel’ strikt op te volgen, ga je op de juiste manier met het lichaam van de labrador aan. Het skelet van de labrador kan zich op de juiste manier gaan vormen en zijn/haar conditie gaat ook met stapjes vooruit.
Aandachtspunten bij het uitlaten van een labrador
Over het algemeen zijn labradors ontzettend lieve honden. Wel is het belangrijk dat zij het gevoel hebben dat ze een baas hebben. Je moet dan ook de volledige controle over je labrador hebben.
Dat geldt ook zeker bij het wandelen met de labrador. Probeer daarbij niet te schelden of de labrador te straffen. In de meeste gevallen werkt juist dat averechts bij een labrador.
Daarnaast moet je bij het wandelen met een labrador goed op de ondergrond letten. Zo is het af te raden om (lange stukken) te lopen door zachte modder en/of mul zand. Dit geldt met name als de labrador nog niet al te oud is. De zachte ondergrond kan óók voor slijtage aan het kraakbeen zorgen.
Naarmate de hond ouder wordt, kan je dus steeds langer gaan wandelen. Voor een labrador is het heerlijk om lange stukken te wandelen. Hij/zij kan perfect de energie kwijt en met andere honden spelen. Een labrador is, zoals gezegd, een lieve hond.
Het moet dan ook geen probleem zijn om de labrador los te laten lopen. Doe dit echter alleen op plekken waar het veilig is én waar het mag. Her en der vind je namelijk plekken in Nederland waarbij het verboden is om een hond los te laten lopen.
Het uitlaten van een labrador is geen hogere wiskunde. Toch moet je goed rekening houden met de leeftijd van de hond. Loop aan het begin niet al te lang met de hond. Naarmate de hond ouder wordt, kan je dit perfect op gaan bouwen. Leuk voor jou én je labrador. Veel plezier met het uitlaten van je labrador!