Wanneer is een labrador volwassen?

Een labrador is een onwijs lieve, loyale, nieuwsgierige en energieke hond. Dat is zowel het geval bij labradorpups als bij volwassen labradors. Maar, wanneer kan een labrador getypeerd worden als een volwassen hond? Naar verhouding is een labrador relatief snel volwassen. Maar in verhouding met andere hondenrassen blijft een labrador nog langere tijd doorgroeien. Pas als een labrador ongeveer twee jaar oud is, is de hond volledig uitgegroeid.

Bij de groei van een labrador is iets opvallends waarneembaar. Al na een halfjaar heeft een labrador de maximale schouderhoogte bereikt. Dit betekent dat een labrador van ongeveer een half jaar oud dezelfde schouderhoogte als een volwassen labrador heeft. In de eerste 6 maanden groeit een labrador dus behoorlijk hard, waarna in de daaropvolgende maanden de groei ook nog doorzet. De groei ná de eerste 6 maanden is echter minder explosief dan gedurende de eerste 6 maanden.

Witte Labrador in zithouding in het bos

Qua karakter behoudt een labrador eigenlijk deze eigenschappen, zolang je hem/haar maar op de juiste manier opvoedt. Bij een labrador is het onwijs belangrijk dat je hem/haar bij goed gedrag beloond. Anderzijds is het van belang dat je jouw hond gaat negeren zodra hij/zij vervelend gedrag vertoont. Een labrador is over het algemeen goed te trainen, zolang je het belonen en straffen hand in hand met elkaar laat gaan.

Labrador die uit een bak met water drinkt

De eerste levensmaanden van een labrador spelen dan ook een belangrijke rol bij het volwassen worden. In deze maanden moet je de basis leggen voor de opvoeding van je volwassen labrador. Je merkt ongetwijfeld direct dat een labrador onwijs energiek is. Ga daarom dagelijks lange stukken met hem/haar lopen en probeer hem/haar zoveel mogelijk te vermaken. Zowel een jonge labrador als een volwassen labrador heeft immers behoefte aan veel beweging.

Wanneer pubert een labrador?

Het leven van een labrador is in principe in drie fasen op te delen: puppy, puberteit en volwassen. Over het algemeen kan de puberteit van een labrador beginnen bij ongeveer 6 maanden; de puberteit kan vervolgens tot het tweede levensjaar van de labrador duren. Ja, een labrador kan behoorlijk veel last van de puberteit hebben. Daarbij is het wel zo dat de puberteit van labrador tot labrador kan verschillen. Sommige labradors hebben er onwijs last van, terwijl andere labradors al binnen twee maanden van de puberteit af zijn.

Schattige Labrador puppy in bad

Tijdens de puberteit is de labrador even niet de gehoorzame en brave hond. De labrador wordt nog nieuwsgierig, gaat nog meer zijn/haar eigen gang en reageert minder en minder op je commando’s. Tijdens de puberteit is het daarom onwijs belangrijk om veel geduld uit te oefenen. Probeer keer op keer oefeningen te herhalen, zodat je uiteindelijk jouw labrador weer in het gareel kunt krijgen. Probeer ook om niet al te veel nieuwe dingen aan te leren, maar probeer juist de reeds aangeleerde dingen verder aan te scherpen. Je moet jouw labrador weer in het gareel zien te krijgen en dat kan de nodige tijd kosten. Zorg in ieder geval ook voor voldoende beweging; een labrador in de puberteit heeft behoefte aan veel, heel veel beweging.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie