Hoe lang mag een labrador pup wandelen?

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe puppy en je wil natuurlijk zo veel mogelijk tijd met je nieuwe vriendje doorbrengen. Natuurlijk is het belangrijk dat jouw pup voldoende beweging krijgt om zo zijn of haar energie kwijt te kunnen en de spieren soepel te houden. Labradors zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van gewrichtsproblemen op latere leeftijd; houd hier dus rekening mee bij het nadenken over de wandellengte. Als wandellengte wordt over het algemeen vijf minuten per leeftijd in maanden gerekend. Maar natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij het leren wandelen aan je pup!

Waar dit aritkel over gaat

Labrador puppy leren wandelen aan de lijn

Allereerst is het van belang dat je goed weet wat je van je puppy verlangt. Wanneer jij dit duidelijk hebt, is het gemakkelijker over te brengen op je pup en weet hij beter wat er van hem verwacht word.

Labrador pup uitgelaten door kind

Houdt tijdens het leren wandelen één kant aan, bijvoorbeeld bij je linkerbeen. Wanneer je pup doet wat je wil en naast je linkerbeen gaat wandelen kun je hem belonen. Het is belangrijk om je puppy op een positieve manier te leren wandelen. Zo leert hij dat het leuk is om mee te wandelen en zal hij gemakkelijker meelopen.

Het omdoen van de halsband

Veel puppy’s vinden het laten omdoen van een halsband allesbehalve een leuke bezigheid. Wanneer je jouw pup een halsband om wil doen, is het het beste om hem van achteren te benaderen. Zet je pup met zijn rug naar je toe en ga zelf op een stoel of bank zitten waaronder je pup niet gemakkelijk weg kan kruipen. Let er goed op dat de halsband niet te strak zit: zorg ervoor dat je gemakkelijk twee vingers onder het halsbandje kunt doen. Maar natuurlijk moet het halsbandje ook niet te los zitten!

Labrador puppy buiten op een grasveld

Voor het eerst een halsband omhebben geeft jouw pup misschien nog een ongemakkelijk gevoel. Je kunt ervoor kiezen om hem eerst binnenshuis aan de halsband te laten wennen en niet meteen te gaan wandelen. Puppy’s zullen aan het gevoel van een halsband moeten wennen en ze zullen aan het begin nog proberen hem van zich af te krabben of trekken. Houd je pup dus goed in de gaten wanneer je hem laat wennen aan de halsband. Laat hem bijvoorbeeld in de tuin of woonkamer rondlopen.

Welke bewegingen mag een labrador puppy maken tijdens het wandelen?

Je labrador puppy is nog volop in de groei en is hierdoor kwetsbaarder dan een volgroeide labrador. Het skelet van een labrador puppy bestaat nog voor een groot deel uit kraakbeen. Te veel en te zware belasting van de botten kan vergroeiingen en gewrichtsafwijkingen als gevolg hebben.

Hoe lang moet een Labrador puppy wandelen

Hierdoor zijn rechtlijnige bewegingen het beste voor jouw puppy. Laat je jonge pup nog niet spelen met een bal of frisbee, maar zorg er ook voor dat hij niet gaat springen of rondtollen om zijn as.

Hoe zie ik dat mijn labrador puppy vermoeid is?

Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of je puppy vermoeid is. Enkele tekenen van vermoeidheid zijn:

  • Een vertraagde reactietijd;
  • Je pup hijgt en gaat vaak zitten of liggen;
  • Je pup blijft achter tijdens het wandelen.

Wanneer je ziet dat je puppy vermoeid is, is het belangrijk de wandeltijd per keer in te korten.

Labrador puppy uitlaten

Houdt in dit geval vijf minuten per levensmaand aan. Je puppy kan zelf nog niet goed aanvoelen wanneer hij over zijn of jouw grenzen heen gaat. Deze verantwoordelijkheid ligt dus bij jou als baasje.

Mag ik mijn puppy dragen tijdens het wandelen?

De richtlijn voor de lengte van de wandeltijd geldt uitsluitend voor de tijd dat er daadwerkelijk gewandeld wordt. De tijd van stilzitten of dragen worden dus niet meegerekend. Je kunt dus gerust langer met je pup buiten gaan zitten, om zo meer van de wereld aan hem te kunnen laten zien. Ook kun je je puppy prima dragen, wanneer je ergens heen moet. Zo belast je de spieren en skelet van je labrador puppy zo min mogelijk, maar kun je toch met hem naar buiten.

Wanneer mag mijn labrador puppy langer wandelen?

Een richtlijn voor de wandellengte die door velen in acht wordt genomen: vijf minuten per maand dat je pup oud is. Wanneer je pup twee maanden is, kun je dus maximaal tien minuten met je puppy gaan wandelen. De volgende maand kun je er vijf minuten bij op tellen. Let er wel op dat het ras van de labrador gevoeliger is voor de ontwikkeling van gewrichtsproblemen op latere leeftijd.

Labrador puppy die uitgelaten wordt

Houd je pup dus zelf goed in de gaten en zorg ervoor dat hij niet oververmoeid raakt!

Mijn labrador puppy wil niet wandelen

Net zoals vele andere diersoorten houdt ook de labrador van een gevoel van veiligheid. Vooral als jouw pup net het nest en moeder verlaten heeft, zal hij soms eerder voor een vertrouwde omgeving kiezen. Dit kan ervoor zorgen dat jij met je puppy wil gaan wandelen, maar dat hij aangeeft toch liever thuis te blijven. De wereld is nog groot en spannend voor jouw pup; zorg er dus voor dat hij de wereld stukje voor stukje leert kennen.

Geef positieve beloningen

Leer je pup om mee te wandelen door hem te belonen voor het daadwerkelijke wandelen. Probeer hem niet te laten lopen nadat hij heeft gezeten, door hem naar je toe te lokken. Hierdoor leert hij dat hij beloond wordt wanneer hij gaat zitten en vervolgens naar je toe wandelt. Dit zorgt ervoor dat jouw puppy vaak zal gaan zitten tijdens de wandeling. Beloon enkel de positieve dingen die jouw pup laat zien en negeer de negatieve. Op deze manier leert je puppy dat wandelen iets leuks is in plaats van iets engs!

Labrador puppy high five

Wanneer jouw puppy aan de lijn trekt, is het een logische reactie om je pup aan de lijn terug te trekken. Dit werkt misschien eventjes, maar je puppy zal op deze manier niet het trekken aan de lijn zelf afleren. Vaak weet jouw puppy niet voor welke actie hij gecorrigeerd wordt, wat voor verwarring kan zorgen. Daarnaast is het trekken aan de lijn en halsband van de puppy niet goed voor de relatie tussen jou en je pup, maar ook niet voor het halsgebied van je pup. Vooral als jouw pup jong is, kan dit op latere leeftijd voor klachten zorgen!


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie