Wat kost een labrador pup? Vragen over de aanschaf van een hond beantwoord

Je hebt vastgesteld: een labrador pup past bij mij en mijn situatie. Hartstikke leuk! Dit roept uiteraard enkele vragen op, waaronder die ene: wat zijn de kosten voor het aanschaffen van een labrador pup? Een rashond is een investering en vraagt financieel meer van je dan een pup die uit het asiel komt. Zonder de ene of andere optie ‘beter’ te vinden vragen beide om een andere aanpak en insteek. Een rashond kost geld en dit heeft veelal te maken met het werk dat erkende fokkers doen. Hieronder vind je voldoende informatie over het wel en wee van het aanschaffen van een labrador pup.

Waar dit aritkel over gaat

Hoe duur is een labrador pup?

Een rashond aanschaffen is nooit goedkoop en als dat wel het geval is kun je je afvragen of er iets niet in de haak is. Iedere hond en pup, zo ook in het geval van een labrador, heeft echter weer een andere prijs. Bovendien zegt de prijs weinig tot niets over hoe goed de koop is die je doet.

Een duurdere hond is niet per definitie een beter exemplaar. Wel worden bepaalde prijzen gehanteerd die je een eind in de goede richting helpen. Zo is de gemiddelde prijs van een labrador pup volgens de Nederlandse Labrador Vereniging gemiddeld € 1.100, maar is iets daarboven of onder geen teken voor zorg.

Goedkoop aangeboden? Stel altijd vragen

Een zeer goedkoop aangeboden rashond is echter een situatie waarbij je extra vragen dient te stellen.

Een labrador pup die voor een paar honderd euro wordt aangeboden is geen goed teken en moet ervoor zorgen dat je kritisch bent. Mogelijk zijn bepaalde zaken, zoals een stamboom, niet uitgezocht of zijn de ouderdieren niet onderzocht op erfelijke afwijkingen.

Een rashond is een investering waard en voorkomt bovendien vervelende resultaten op de lange termijn, zowel voor jezelf als voor je hond.

Waar let je op bij aankoop van een labrador pup?

Je wilt voorkomen dat je een labrador pup aanschaft die niet door een erkende fokker is gefokt. In vrijwel alle gevallen zal een goede fokker aangesloten zijn bij een vereniging, waarover door geïnteresseerden informatie is op te vragen. Een vereniging zal altijd kunnen bevestigen of een fokker inderdaad is aangesloten en kan meer informatie verschaffen.

Twee labrador puppy's bij de dierenarts op de tafel.

Bij de aankoop van een labrador pup, of het overwegen hiervan, is het dus belangrijk dat je hierover duidelijkheid krijgt.

Vraag hiernaar bij een fokker en ga bij de betreffende vereniging te rade.

De gevaren van een niet-erkende fokker

Wat zijn de gevaren als je een labrador pup van een fokker krijgt die niet erkend is? Mogelijk zijn de ouderdieren niet onderzocht, zodat je geen duidelijkheid hebt over eventuele gezondheidsrisico’s die een pup kan hebben.

Daarnaast is het mogelijk dat met niet-erkende of verouderde gezondheidsuitslagen wordt gewerkt of dat gefokt is met ouderdieren die daadwerkelijke gezondheidsproblemen hebben. Heup- of elleboogdysplasie of oogafwijkingen zijn hierbij, in het geval van labradors, gangbare gevolgen.

Het nestje zegt iets over de gezondheid van een pup

Tevens is het belangrijk om, wanneer je een labrador pup overweegt, naar het nestje te kijken waarin het hondje zich bevindt. Hoe zien de moeder en de (andere) pups eruit? Zijn ze in goede conditie en komen ze levendig over? Hebben ze juist last van ogen, oren of over- of ondergewicht? Hoe moeder, broertjes en zusjes eruitzien kan iets zeggen over de gezondheid van de pup die je op het oog hebt.

Vijf labrador puppy's in een mand.

Vraag altijd naar inentingen en ontwormingskuren; hebben de pups deze gehad of krijgen ze deze nog?

Ziet het nestje er bovendien schoon uit en heeft de moeder ruimte om even weg te gaan als ze dat wil? Dit zijn allemaal belangrijke factoren.

Wat kost een labrador pup met stamboom?

Een stamboom is geen garantie voor gezonde pups, het zegt enkel dat de pup in kwestie afstamt van de dieren die op papier staan.

Het voordeel hiervan is echter dat de ouderdieren bekend zijn en daarmee mogelijk iets te achterhalen is over de lichamelijke gezondheid van vader en moeder. Dit geeft waardevolle informatie over de gezondheid van de pup zelf en is daarom aan te raden.

Een stamboom is echter geen garantie. Zelfs als de ouderdieren gezond zijn kan het voorkomen dat een labrador pup dit niet is.

Een fokker zorgt standaard voor een stamboom

Omdat het aan te raden is een pup alleen via een erkende fokker aan te schaffen gaat hetzelfde, eerder genoemde, bedrag op. Een fokker zorgt automatisch voor een stamboom.

Groepje labrador puppy's

Om voor de beste pup te gaan is het daarom af te raden om buiten een fokker om te werken en voor een goedkoper hondje te kiezen.

Hiermee haal je je mogelijk problemen op de hals die zich pas later, in de vorm van gezondheidsproblemen, uiten.

Waar koop je een labrador pup?

Een labrador pup koop je dus bij een erkende fokker. Je wilt dat je pup in de beste mogelijke conditie verkeerd en de grootste kans heeft op een goed en gezond leven.

Bruine labrador puppy's

Hoe een fokker met zijn of haar dieren omgaat is daarbij van groot belang. Zorg dat een fokker bij een vereniging is aangesloten en vraag dit na.

Koop nooit een labrador pup via Marktplaats of een andere website en ga nooit voor het laagste aankoopbedrag. Je hebt te weinig zekerheid en snijdt jezelf hiermee mogelijk in de vingers.

Wat heb je nodig voor een labrador pup?

Om je labrador pup goed aan het nieuwe huis en gezin te laten wennen zijn een aantal dingen belangrijk. Zo kan een bench vervelend voelen, maar geeft het je pup precies de rust die het nodig heeft als het zijn eigen grenzen over dreigt te gaan.

Wit gekleurde labrador puppy.

Bovendien voorkomt het dat er, op onbewaakte momenten, aan planten en kabels wordt geknaagd én helpt het bij het zindelijk maken van je hondje.

Een bench geeft een pup de afbakening die het zichzelf niet kan geven en helpt bij het opvoeden van je labrador.

Kauwmateriaal dat afgestemd is op het formaat van je pup

Knagen kun je tevens verhelpen door je pup van voldoende kauwmateriaal te voorzien.

Zorg dat dit voldoende is afgestemd op het formaat van je labrador.

Te groot is niet leuk voor je hondje en te klein heeft het geen boodschap aan.

Labrador puppy's spelend met speelgoed.

Zolang je pup altijd iets te kauwen heeft zal het minder geneigd zijn op meubilair of kabels te bijten.

Waar kun je qua kauwmateriaal zoal aan denken? Runder– en varkensoren, gedroogde vis, kauwringen en buffelhuid, om enkele voorbeelden te noemen.

Naast kauwmateriaal is speelgoed voor iedere hond en eigenaar een must. Labradors spelen graag met flostouw. Let erop dat dit van katoen is, zodat het verteert wanneer je hond het, per ongeluk, binnen krijgt.

Kies een van onderstaande speeltjes voor jouw labrador om ervoor te zorgen dat hij zich zeker niet hoeft te vervelen.


De juiste halsband en lijn zijn van groot belang

Vanzelfsprekend, maar toch goed om te benoemen, zijn de juiste halsband en lijn.

Zolang een pup groeit is het aanschaffen van een definitieve halsband niet nodig, maar toch is het juiste materiaal belangrijk.

Voor groeiende honden zijn een nylon halsband met padding en een nylon lijn aan te raden.

Onderstaande hondenlijn is van goede kwaliteit en komt met een handig poepzakje.

Tegenwoordig worden steeds meer ‘hesjes’ voor honden gebruikt. Hiermee trek je, bij correctie, aan het gehele lijf van een hond en niet alleen de hals. Gebruik in geen geval een wurgriem of slipketting.

Niet alleen kunnen deze type riemen schade toebrengen aan de vacht van je hond, maar verkeerd gebruik kan de opvoeding negatief beïnvloeden.

De juiste handvatten voor het kiezen van de juiste pup

Een labrador pup schaf je niet binnen een minuut aan, dat moge duidelijk zijn. Er zijn voldoende dingen om te overwegen.

Met bovenstaande informatie bij de hand heb je voldoende achtergrondkennis om een overwogen keuze te maken en de juiste vragen te stellen.

Wanneer je er enige energie insteekt zal dit je pup, en de opgroei ervan, altijd ten goede komen.

Het is het waard om geen overhaaste keuze te maken en er voor een bepaalde periode in te duiken. De juiste labrador pup zal vanzelf op je pad komen.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie