Hoe leer ik het blaffen af bij een Labrador?

Het blaffen afleren bij een Labrador kan nodig zijn. Zeker als je een hond hebt die veel blaft. Voor je eigen rust, en voor je relatie met de buren kan het prettig zijn om het blaffen af te leren. Ook voor de hond zelf kan het fijn zijn als deze het blaffen afleert. Blaffen is namelijk vaak een teken dat er iets mis is in zijn leven. Wat dat precies is? Het kan flink wat tijd en moeite in beslag nemen om hier achter te komen. Toch zien we dat er vaak een aanwijsbare reden is waarom jouw labrador meer blaft dan je zou willen. In deze tekst helpen we je om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn, en geven we je tips om je hond blijer en tevredener te maken. Hopelijk is dat al voldoende om in jouw situatie ervoor te zorgen dat jouw Labrador minder blaft.

Waar dit aritkel over gaat

Blaffen labradors meer dan andere honden?

Labradors zijn inderdaad één van de meer communicatieve hondenrassen. Per ras verschilt het hoeveel ze gemiddeld blaffen.

Groepje honden

Chihuahua’s, herders, Sint-Bernarda en Ierse wolfshonden zijn andere rassen die veel blaffen.

Hoeveel geblaf teveel is, dat verschilt per persoon. Sommige baasjes vinden het gezellig als hun hond de hele dag aan het blaffen is, voor sommige is één “woef” al teveel.

Je moet zelf bepalen wanneer jij denkt dat het geblaf de spuigaten uitloopt, en het nodig is om in te grijpen. Niet alleen voor je eigen rust, maar ook voor de levenskwaliteit van jouw hond.

Waarom blaft een labrador?

Labradors zijn lieve en sociale honden die dol zijn op aandacht. Blaffen is voor een hond een manier om zich te uiten. Ze communiceren daarmee een gevoel, bijvoorbeeld dat ze blij zijn dat het baasje terug is, of dat ze verdrietig zijn dat ze alleen zijn. Elke (heftige) emotie van een hond kan leiden tot geblaf.

Schuldbewuste Labrador

De beste manier om je labrador blaffen afleren is door uit te zoeken welke oorzaak het gedrag heeft, en daar iets aan te doen. Zodat je labrador tevredener wordt en minder de neiging heeft om zijn emoties met behulp van geluid te laten horen. Een paar verschillende situaties kunnen zorgen voor geblaf.

Blaffen uit verveling

Als de hond niet voldoende aandacht krijgt van zijn baasje, niet voldoende ruimte heeft of geen gelegenheid heeft om te spelen, dan kan hij gaan blaffen. Dit is een uiting van verveling en frustratie.

Hongerige Labrador met voederbak tussen zijn kaken.

De oplossing is in dat geval om je hond vaker aandacht te geven, vaker met hem te gaan wandelen en spelen, of te zorgen dat andere mensen zich af en toe over hem ontfermen. Ook speeltjes geven of zorgen voor meer ruimte kunnen de kwaliteit van het leven van je labrador verhogen en er voor zorgen dat hij minder blaft.

Blaffen door angst

Als je hond vooral blaft tegen andere honden of tegen andere mensen, dan kan de oorzaak in angst liggen. Misschien heeft de hond slechte ervaringen gehad met andere honden, bijvoorbeeld omdat hij door een hond gebeten is. Of heeft je labrador misschien (bijvoorbeeld als hij uit het asiel afkomstig is) een geschiedenis van mishandeling door mensen?

Ook drukke of vreemde situaties buiten, bijvoorbeeld met veel geluid of veel beweging, kunnen je hond bang maken en zorgen dat hij gaat blaffen.

Blaffen uit bescherming

Ben jij zelf op je gemak als je bij je hond bent? En als je met hem gaat wandelen, door het donkere park of over een drukke straat? Honden zijn heel sociale dieren, die desnoods hun leven zullen geven voor hun baasje.

Een Labrador zal dan ook proberen om zijn baasje te beschermen en te ondersteunen. Als het baasje zelf niet op zijn gemak is en buiten bang is of onzeker gedrag vertoont, dan pikt de hond dit gevoel op en gaat hij blaffen, om zijn baasje psychisch te ondersteunen of om potentiële gevaren af te schrikken.

Labrador met een superhelden kostuum aan

Als jij bijvoorbeeld pleinvrees hebt of lijdt aan een angststoornis, en daardoor niet op je gemak bent als je met je hond wandelt of zelfs thuis bent, dan is er een goede kans dat je labrador gaat blaffen.

Blaffen vanwege een ziekte

Een hond kan je niet vertellen dat hij ergens pijn heeft of dat hij ziek is. Elke hond kan aan een aandoening lijden waardoor hij (constante) pijn heeft.

Bij de Labrador komen verschillende erfelijke aandoeningen voor. De meest bekende daarvan zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie. Die kunnen de honden behoorlijk veel pijn berokkenen, en het is moeilijk om die pijn weg te nemen.

Dit is helaas een vervelend probleem waar niet veel tegen te doen valt. Andere erfelijke aandoeningen van de labrador waar wel iets aan te doen is, zijn chronische koperstapeling in de lever, ontstekingen van de gehoorgang en problemen met de oogleden.

Als je denkt dat het geblaf van je hond veroorzaakt kan worden door een ziekte of aandoening waardoor hij of zij pijn lijkt, is het de moeite om even langs de dierenarts te gaan.

Misschien is er inderdaad iets aan de hand, waarbij een behandeling heel goed mogelijk. En is het geblaf daarna een stuk minder.

Tips waarmee je je labrador blaffen afleren kunt

Zoals je ziet zijn er veel oorzaken die ertoe kunnen leiden dat je labrador meer gaat blaffen, tot een punt dat het vervelend wordt voor jou en je omgeving.

Als je de oorzaak van het gedrag kunt opsporen, kan je vaak veranderingen kunt aanbrengen in het leven van de hond, waardoor hij vanzelf minder gaat blaffen. We hebben hier een aantal tips waarmee je hopelijk jouw labrador blaffen afleren kan.

1. Zorg voor structuur.

Honden zijn zoals veel dieren dol op structuur. Je labrador ziet jou als hoofd van zijn roedel, en vertrouwt erop dat jij hem de weg wijst.

Als je een vast dagpatroon in je eigen leven en in dat van je hond aanbrengt, dan neemt dat een hoop angst, frustratie en twijfel bij je huisdier weg.

Als je ervoor zorgt dat je hond altijd in de ochtend brokken krijgt, daarna uit wordt gelaten, en op vaste tijden zijn hoofdmaaltijd krijgt, dan word je hond vaak rustiger en tevredener. Hij weet wat hij kan verwachten en hoeft zijn onzekerheid niet meer uit te schreeuwen.

Ga dus eens na of jij een vast schema hebt voor elke dag, waarin je hond telkens dezelfde activiteiten kan verwachten.

2. Geef hem meer aandacht.

Als je niet voldoende tijd aan je hond besteedt, dan kan hij zich in de steek gelaten voelen. Hij gaat dan blaffen totdat jij waarschijnlijk uit frustratie naar hem toe komt en hem toch aandacht geeft. En dat zal vaak niet de meest positieve aandacht zijn, waardoor jullie allebei verder gefrustreerd raken.

Om te voorkomen dat je hond zich in de steek gelaten voelt, is het echt nodig om vaker activiteiten met hem te gaan ondernemen. Laat hem bij je gezin in de huiskamer en sluit hem niet op in een apart hok.

Blije Labrador die uit de auto hangt

Betaal een buurtkind of een hondenuitlaatservice die elke dag met je hond gaat wandelen. Of pas je eigen dagschema aan, zodat je vaker bij je hond kunt zijn en hem of haar kwaliteitsaandacht kunt geven.

3. Negeer het geblaf.

Je hond probeert iets van je gedaan te krijgen: blaffen is een vorm van communicatie. Wat je nou juist niet moet doen, is telkens als je hond in blaffen uitbarst hem aandacht geven. Zo leert hij namelijk dat blaffen het gewenste effect heeft, namelijk dat hij iets van jou gedaan krijgt.

Geef hem juist aandacht, een aai, zijn favoriete speeltje of een hondenkoekje, als hij een tijdje stil is. Zo leert hij dat blaffen hem niks oplevert, en dat het juist gunstiger voor hem is om stil te zijn. Dit is een belangrijke stap om je labrador blaffen afleren.

4. Leid je hond.

Als je denkt dat je hond buiten bang zou kunnen zijn, laat hem dan merken dat jij er voor hem bent en dat jij hem beschermt.

Houd je hond vaker aan de lijn en bepaal voor jullie twee de richting waar je heen loopt. Probeer zelfverzekerd over te komen en negeer andere mensen.

Probeer niet boos te reageren op het geblaf als je labrador een mens of een dier tegenkomt. Dan raakt je hond, als hij al bang is, alleen maar gestrest er en zal hij nog meer lawaai maken. Maak hem juist duidelijk dat er niet aan de hand is en dat jij bij hem bent.

5. Ga naar de hondenschool.

Als de bovenstaande tips niks uithalen, dan is het misschien tijd om een professional in te schakelen.

Als je je labrador naar de hondenschool brengt, profiteer je van de enorme hoeveelheid kennis en ervaring die de trainers met andere honden hebben opgedaan.

Zij kunnen heel snel herkennen waarom je hond zoveel blaft en geven je concrete tips hoe jij je labrador blaffen afleren kan. Ook kunnen ze je hond trainen om minder te blaffen. Bijvoorbeeld door hem beter te socialiseren, of gedragstherapie toe te passen.

Overweeg dus zeker een bezoekje aan de hondenschool, in plaats van het vervelende geblaf van je huisdier de relatie tussen jullie te laten verstoren.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie