Hoe moet ik mijn Labrador opvoeden?

Van nature is een labrador lief, loyaal en gehoorzaam. Bovendien is het een ras dat behoorlijk snel leert. Mede vanwege deze eigenschappen is dit ras onwijs populair geworden. Om optimaal van het karakter van een labrador te kunnen genieten, is een goede opvoeding van levensbelang. In dit artikel vind je meer informatie over het opvoeden van een labrador. We geven een uitgebreid antwoord op de vraag ‘hoe moet ik mijn labrador opvoeden?’.

Hoe Labrador pup opvoeden?

Heb je ervoor gekozen om een labrador pup te nemen? Dan kan je hem bij de fokker ophalen als hij ongeveer 7 weken oud is. Vanaf het allereerste moment begint eigenlijk direct de opvoeding. Voordat je met deze opvoeding gaat starten, is het goed om te beseffen dat een labrador pup een jong wezen is. Net zoals een baby moet een jonge pup ook nog onwijs veel leren.

Verwacht dus niet direct dat je een labrador binnen één week volledig opgevoed hebt. Nee, het is een langlopend proces vol met obstakels. De eigenwijze en nieuwsgierige trekjes komen namelijk óók bij een labrador naar voren.

Labrador puppy die met een schoen speelt

Voordat je de pup in huis neemt, is het ook goed om afspraken te maken je gezin. Iedereen binnen jouw gezin moet op dezelfde manier met de labrador omgaan. De regels moeten daarom duidelijk vastgesteld worden en consequent nageleefd worden. Een labrador pup heeft namelijk behoefte aan een consequente opvoeding; daarmee leert hij het snelst alle regels.

Als je jouw labrador pup eenmaal opgehaald hebt, kan je direct starten met de opvoeding. Geef hem daarbij veel liefdevolle aandacht, stel duidelijke regels op en leef deze regels op een strikte wijze na. Zorg er bovendien voor dat je jouw labrador voldoende laat bewegen. Labradors zijn over het algemeen behoorlijk energie honden. Als zij deze energie niet kwijt kunnen, gaan ze vanzelf ongewenst gedrag vertonen.

Vrolijke Labrador buiten in het gras

Verder is het aan te raden om zo spoedig mogelijk met jouw hond naar de puppycursus te gaan. Tijdens deze cursus kan je de eerste regels aan jouw hond leren, kan je zelf ook veel leren en kan je direct een hechte band met je labrador opbouwen. Het volgen van een puppycursus kan het beste als je labrador zo jong mogelijk is. Het advies hiervoor is eigenlijk vanaf 8 weken.

Tot slot willen we graag aangeven dat je altijd geduld moet bewaren. Het opvoeden van een labrador heeft de nodige voeten in aarde en is dus niet binnen één week afgerond. Ondertussen moet je accepteren dat je labrador af en toe de fout in gaat en dat het een jong wezen is. Je krijgt ongetwijfeld wel eens met zijn eigenwijze of nieuwsgierige trekjes te maken. Vervolgens draait het erom hoe je hier mee om gaat. Consequentie en liefdevolle aandacht zijn daarbij eigenlijk de sleutelwoorden.

Wat moet je vooral niet doen?

Bij het opvoeden van een pup zijn er eigenlijk twee dingen die je nooit moet doen. Enerzijds moet je nooit verwachten dat je labrador pup binnen één week volledig opgevoed is. Dit heeft simpelweg langer de tijd nodig en gaat gepaard met het nodige vallen en opstaan. Moraal van het verhaal; verwacht niet teveel van je pup.

Labrador met verscheurd papier om zich heen

Anderzijds moet je nóóit met de harde hand gaan regeren bij labradors. Het zijn behoorlijk gevoelige honden die angstig of agressief door jouw gedrag kunnen worden. Voorkom daarom dat je tegen je hond gaat schreeuwen en voorkom ook heftige armbewegingen. Een labrador heeft veel meer behoefte aan een aai over zijn bol en aan liefdevolle aandacht. In plaats van straffen is het daarom ook verstandig om goed bedrag te belonen. Doet je labrador pup iets wat niet door de beugel kan? Negeer hem dan volledig, erger kan je hem eigenlijk niet straffen!

Hoe voed ik een labrador pup op?

Bij het opvoeden van een labrador pup staan de volgende sleutelwoorden centraal:

  • Consequentie
  • Duidelijke regels
  • Liefdevolle aandacht
  • Goed gedrag? Belonen!
  • Slecht gedrag? Negeren!

Om de opvoeding van een labrador pup in goede banen te leiden, is een puppycursus absoluut aan te raden. Tijdens deze cursus bouw je direct een band met je pup op, terwijl je zelf ook van zo’n cursus veel kunt leren. Houd ondertussen rekening met de nodige obstakels en accepteer dat het niet altijd soepeltjes verloopt.

Close-up van Labrador die hondenbrokken krijgt

Door consequent de regels na te leven, bouw je uiteindelijk een hechte band met je labrador op. Hij krijgt respect voor jou, jij behandelt hem met respect en jullie leven nog lang en gelukkig samen!


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie