Wanneer is een Jack Russel volwassen?

Alle hondjes zijn ontzettend schattig als ze nog een kleine pup zijn. Zo ook een Jack Russel. Jack Russels zijn van zichzelf natuurlijk al heel erg klein, kun je nagaan hoe ze eruit zien als ze nog een jonge puppy zijn.

Jack Russels behoren tot een sterk hondenras en kunnen bij een goede verzorging ouder dan 15 jaar worden. Omdat een Jack Russel zo oud kan worden, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt wanneer hij helemaal volwassen is.

In dat geval ben je bij dit artikel helemaal aan het juiste adres. Hier ga ik je vertellen over wanneer een Jack Russel helemaal volwassen is én vertel ik je meer inhoudelijke informatie over de groei van een Jack Russel.

Waar dit aritkel over gaat

Moet ik de groei in de gaten houden?

Om te beginnen ga ik je antwoord geven op deze vraag. Veel mensen onderschatten dit namelijk. Het is heel erg belangrijk om de groei van je Jack Russel in de gaten te blijven houden. Begin daar vroeg mee, als je Jack Russel nog een kleine puppy is.

Jack Russel puppy met een appel voor zijn neus

Zo is het heel erg belangrijk om het gewicht van je Jack Russel te blijven checken. Een te licht gewicht is niet goed, maar een te zwaar gewicht ook niet. Is jouw Jack Russel te zwaar, dan kan hij heel erg last krijgen van zijn gewrichten. Is je Jack Russel te licht voor zijn lengte en leeftijd, dan zou er iets aan de hand kunnen zijn.

Wanneer jouw Jack Russel thuis is, is het een aanrader om hem iedere week even op de weegschaal te zetten. Op deze manier weet je zeker dat alles goed met hem gaat en de groei voorspoedig gaat.

Hoe groot kan een Jack Russel worden?

Als we kijken naar de grootte van je Jack Russel, dan hebben we het over zijn schofthoogte. De schofthoogte is een term die we bij bijna alle dieren gebruiken.

Volwassen Jack Russel op een bank

Het blijft natuurlijk altijd een beetje schatten, omdat alle honden anders zijn. Kijken we naar de Jack Russel in het algemeen, dan kan hij tussen de 25 en 30 centimeter worden uiteindelijk. Deze centimeters zijn gebaseerd op het feit dat je Jack Russel recht op zijn pootjes staat.

Krijgen Jack Russels ook een groeispurt?

Jazeker! Ook Jack Russels krijgen op een gegeven moment een groeispurt. Je zal merken dat niet alleen het lichaam, maar ook het gedrag van je Jack Russel aan het veranderen is.

Jack Russel puppy die op stok kauwt

Wanneer je Jack Russel rond de leeftijd van 3 tot 4 maanden is, word deze groeispurt in gang gezet. Zijn lichaamsverhoudingen gaan duidelijk veranderen én hij zal zich wat dominanter gaan gedragen. Je zal merken dat hij jou als baasje heel erg aan het uitproberen is. Probeer tijdens deze groeispurt consequent te blijven.

Wat is het ideale gewicht van een Jack Russel?

Naast de ideale grootte van een Jack Russel, is er ook een ideaal gewicht die bij dit hondenras past. Dit lichaamsgewicht is gebaseerd op de grootte die hij uiteindelijk zal krijgen. Hierbij kan je eigenlijk een soort rekensommetje gaan maken.

Jack Russel puppy die aan bramen ruikt

Het berekenen van het ideale gewicht van je Jack Russel werkt als volgt. Voor elke 5 centimeter van de schofthoogte, reken je 1 kilogram. Dat betekent dat wanneer jouw Jack Russel een schofthoogte van 30 centimeter heeft bereikt, hij 6 kilogram in lichaamsgewicht weegt. Op deze manier kan je heel erg makkelijk het gewicht van je Jack Russel in de gaten houden en weet je precies of je Jack Russel daadwerkelijk op een gezond gewicht is uitgekomen.

Wanneer is een Jack Russel helemaal volwassen?

Na de puppyfase, komt de volwassen leeftijd van een Jack Russel. Op deze leeftijd zou hij dus helemaal volwassen zijn. Op dat moment heeft hij zijn maximale schofthoogte bereikt, zijn alle lichaamsdelen in verhouding én zit hij op een normaal gewicht. Hoewel iedere hond natuurlijk anders is, is er wel een soort richtlijn wat betreft volwassen zijn.

Jack Russel die vanuit het gras naar zijn voederbak kijkt

Officieel gezien is een Jack Russel volledig volwassen als hij een leeftijd van 10 maanden heeft bereikt. Zoals ik al zei, kan dat per hond ontzettend verschillend. Het kan zo zijn dat je hond eerder volwassen is of na 10 maanden nog steeds bezig is met groeien. Hier hoef je dus helemaal niet raar van op te kijken als dat gebeurt.

Dat jouw Jack Russel volwassen is, hoeft niet te betekenen dat hij geen opvoeding meer nodig heeft. Jack Russels zijn hele dominante en actieve hondjes die gewoon een consequente opvoeding nodig hebben. Onderschat dat dus niet en blijf werken aan zijn opvoeding. Op deze manier gaat hij niet over je heen lopen en weet hij dat jij zijn baasje bent.

Hoe oud kan een Jack Russel worden?

In de introductie van dit artikel heb ik je al kort verteld hoe oud een Jack Russel kan worden. De Jack Russel is van nature een erg sterk hondenras. Dat heeft te maken met het feit dat Jack Russels van oorsprong jachthonden zijn en ook voor de jacht zijn gefokt. De meeste karaktereigenschappen van een Jack Russel zijn dan ook gebaseerd op het jagen.

Oude Jack Russel

Omdat een Jack Russel zo’n sterk hondenras is, kan hij qua leeftijd ook erg oud worden. Krijgt je Jack Russel de juiste verzorging en word hij niet plotseling ziek? Dan kan hij 15 jaar of ouder worden. Deze leeftijd is in mensenjaren natuurlijk. Mocht alles goed blijven gaan met je Jack Russel, dan kan hij dus nog heel erg lang bij je blijven.

Wat is een goede verzorging voor een Jack Russel?

Een Jack Russel kan een hoge leeftijd bereiken wanneer hij de juiste verzorging krijgt en geen ziektes of aandoeningen krijgt. Aan jou als baasje de taak om voor deze goede verzorging te gaan zorgen.

Jack Russel waarvan de nagels geknipt worden

Maar wat maakt een goede verzorging voor een Jack Russel? Je zal als baasje waarschijnlijk al veel weten over een goede verzorging, maar toch heb ik een klein overzicht voor je gemaakt met daarin informatie over de goede verzorging voor een Jack Russel.

  • Liefde en aandacht: De liefde en aandacht voor een hond mag je nooit onderschatten of overslaan. Net als mensen, hebben ook honden liefde en aandacht nodig van hun baasje. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een hondje langer blijft leven als hij genoeg liefde en aandacht krijgt van zijn baasje. Je snapt dat dit een belangrijk aspect is van een goede verzorging. Deze liefde en aandacht kan je geven door hem lekker veel te aaien, te knuffelen, lange wandelingen met hem te maken, de juiste voeding geven en door regelmatig met hem te blijven spelen.
  • De juiste voeding: Goede voeding is voor een hond heel erg belangrijk. Het houdt hem fysiek gezond en fit. Omdat Jack Russels actieve honden zijn, is de voeding voor hem erg belangrijk. Houd goed in de gaten dat het hondenvoer geen granen bevat. Dit is niet bevorderlijk voor het maag- en darmkanaal. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding de juiste voedingsstoffen bevat.
  • Gebitsverzorging: Gebitsproblemen komen bij honden heel erg vaak voor. Het lastige hieraan is, dat een hond nooit zal laten merken dat hij last heeft van zijn gebit. Check daarom een keer in de zoveel hoe zijn gebit eruit ziet en verzorg dit ook. Dit kan je doen door regelmatig zijn tanden te poetsen en door hem kauwsnacks te geven. Ontstekingen rondom het gebit kunnen op den duur hartproblemen veroorzaken. Iets wat je wil voorkomen.
  • Dierenartsbezoekjes: Met name voor senior honden is een regelmatige check bij de dierenarts erg belangrijk. Bij de jaarlijkse check kunnen eventuele gezondheidsproblemen snel ontdekt worden.
  • Vachtverzorging: Hoewel Jack Russels een korte vacht hebben, mag de vachtverzorging niet overgeslagen worden. Met name een ruwharige vacht van een Jack Russel heeft veel en regelmatige verzorging nodig. Een aanrader is om deze vacht regelmatig te borstelen en te plukken. Je kan er ook voor kiezen om naar een trimsalon te gaan.

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel. We zijn begonnen met de vraag wanneer een Jack Russel helemaal volwassen is. Je weet nu dat de meeste Jack Russels uitgegroeid zijn op de leeftijd van 10 maanden.

Houd er wel rekening mee dat iedere Jack Russel anders is en dat dit weleens kan verschillen. Ook na deze 10 maanden kan een Jack Russel blijven doorgroeien.

Jack Russel die van een plantje eet

Om jouw Jack Russel zo lang mogelijk gezond te houden, is een goede verzorging heel erg belangrijk. Jij hebt als baasje die taak. Door een goede verzorging te hanteren kan je Jack Russel een leeftijd bereiken van 15 jaar of zelfs ouder.

Het complete handboek voor de Jack Russel

Plaats een reactie