Hoe oud wordt een Jack Russel?

De Jack Russel is in ons land één van de populairste hondenrassen. Zijn energieke karakter, zijn guitige kop en zijn loyaliteit zijn daar enkele van de redenen voor. Heb je zelf ook een Jack Russel? Of wil je mogelijk een Jack Russel in huis gaan halen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de gemiddelde leeftijd en de maximale leeftijd van dit ras.

In dit artikel zetten wij alle informatie omtrent de leeftijd van een Jack Russel op een rijtje. We bespreken hoe oud een Jack Russel kan worden, wat de gemiddelde leeftijd van een Jack Russel is en hoe je jouw Jack Russel zo oud mogelijk kan laten worden!

Waar dit aritkel over gaat

Hoe oud kan een Jack Russel worden?

Over het algemeen is dit ras behoorlijk gezond te noemen. Mede door het feit dat dit ras vrij weinig last van erfelijke aandoeningen heeft, kan een Jack Russel écht oud worden.

Over welke leeftijd we het dan hebben? Nou, er bestaan Jack Russels die 16, 17 of 18 jaar oud zijn (geworden).

Mocht je een Jack Russel in huis gaan halen, kan je dus uitgaan van een lang en gelukkig leven. Dit is puur te danken aan de gezondheid van dit ras en aan de taaiheid van dit ras.

Jack Russel met tong uit zijn bek

Verschillende experts zijn het er over eens; een Jack Russel is een sterk gebouwde hond met vrij weinig aandoeningen die vaak voorkomen. Die combinatie zorgt ervoor dat een Jack Russel behoorlijk oud kan worden.

Wist je overigens dat één van de oudste Jack Russels in ons land heeft gewoond? In Nijmegen leefde een Jack Russel die maar liefst 23 jaar oud geworden is.

Je moet er dus zeker rekening mee houden dat een Jack Russel een leeftijd van 20+ jaar kunt halen. Dit is echter niet al te gebruikelijk, maar komt wel met enige regelmaat voor.

Feit is dat je jarenlang met en van een Jack Russel kunt genieten, aangezien het een sterk ras is en hij behoorlijk oud kan worden.

Hoe oud wordt een Jack Russel gemiddeld?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat een Jack Russel een leeftijd van 20 jaar en ouder kan behalen.

Is dat echter ‘normaal’ voor dit ras? Nee, dat zijn wel echte uitzonderingen.

Over het algemeen ligt de gemiddelde leeftijd van een Jack Russel namelijk tussen de 13 en 16 jaar.

Jack Russel die aan bloemen ruikt

Is dit een hoge gemiddelde leeftijd voor een dergelijke kleine hond? Ja, zeker.

In vergelijking met hondenrassen die dezelfde afmetingen hebben, wordt een Jack Russel gemiddeld genomen een stuk(je) ouder. Dit geeft des te meer aan dat dit ras bijzonder sterk en gezond is.

Uiteraard heb je als baasje zijnde ook een grote invloed op de leeftijd van jouw hond. Door jouw Jack Russel op de juiste manier groot te brengen, kan je hem van een lang en gelukkig leven voorzien.

Aan het einde van dit artikel vind je enkele handige tips waarmee je jouw Jack Russel op een fijne manier oud kunt laten worden.

Hoe lang leeft een Jack Russel?

Het is lastig om een eenduidig antwoord op deze vraag te formuleren. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan de leeftijd van een Jack Russel nogal variëren.

Sommige Jack Russels overlijden als ze 13 jaar oud zijn, terwijl sommige Jack Russels ook een leeftijd van 20 jaar weten te bereiken.

Wat we wel zeker weten, zijn de volgende vaststellingen:

  • De gemiddelde leeftijd van een Jack Russel is tussen de 13 en 16 jaar oud
  • Sommige Jack Russels kunnen – moeiteloos – een leeftijd van 20 jaar oud (of nog ouder) behalen
  • Een Jack Russel is een gezond en sterk ras
  • Als baasje heb je ook invloed op de levensverwachting van jouw Jack Russel

Tips om jouw Jack Russel zo oud mogelijk te laten worden

Als je een Jack Russel in huis rond hebt lopen, ben je ongetwijfeld gek op hem.

Je wilt hem dan ook zo oud mogelijk laten worden, maar hoe doe je dat?

Voor het zo oud mogelijk laten worden van een Jack Russel hebben wij enkele handige tips opgesteld. Met behulp van onderstaande tips ben je in staat om óók jouw Jack Russel een lang en gelukkig leven te geven:

Zorg voor voldoende beweging

Over het algemeen zijn jack Russels behoorlijk energieke en pittige honden. Deze honden hebben veel behoefte aan beweging en moeten dagelijks eigenlijk meerdere wandelingen maken.

Jack Russel terriër die door het gras heen rent

Door dagelijks lange wandelingen met jouw Jack Russel te maken, weet je hem in goede conditie te behouden. Hij heeft bovendien hierdoor ook minder kans op overgewicht; dat is uiteraard ook bevorderlijk voor zijn gezondheid.

Voor de gezondheid van een Jack Russel is voldoende beweging in ieder geval super belangrijk.

Zorg voor gezonde voeding

Niet alleen de hoeveelheid beweging is van groot belang, maar ook de voeding die jij aan jouw Jack Russel geeft.

Meisje die met Jack Russel speelt

Ook dit heeft weer te maken met het voorkomen van overgewicht. Maar, door hem de juiste voeding te geven, geef je hem eigenlijk ook alle benodigde voedingsstoffen waar hij behoefte aan heeft.

Voedingsstoffen waardoor hij in goede conditie blijft, waardoor zijn spieren sterk blijven en waardoor hij minder risico loopt op verschillende gezondheidsklachten.

Geef hem veel liefdevolle aandacht

‘Een gelukkige Jack Russel wordt ouder’. Dat is een uitspraak die wij aandurven.

Zolang jij jouw Jack Russel van veel liefdevolle aandacht blijft voorzien, leeft hij een gelukkig leven.

Bovendien weet je hierdoor een hechte band met hem op te bouwen, waardoor hij het bijvoorbeeld altijd leuk vindt om met jou een stuk te gaan wandelen.

Door een hechte band op te bouwen, voorkom je bovendien gedragsproblemen. Onder aan de streep is dat ook één van de facetten waardoor een Jack Russel behoorlijk oud kan worden.

Het complete handboek voor de Jack Russel

1 gedachte over “Hoe oud wordt een Jack Russel?”

Plaats een reactie