Wanneer is een Jack Russel uitgegroeid?

Heb je interesse om een Jack Russel in huis te gaan halen? Dan is het aan te raden om je goed in te lezen. Net zoals alle andere honden is een Jack Russel namelijk ook een unieke hond. De combinatie van zijn karakter, zijn uitstraling en zijn gedrag vind je bij geen enkele andere hond terug.

Wij zien in ieder geval dat relatief veel Nederlandse huishoudens voor een Jack Russel kiezen. Waar dat aan te denken is? Dat is te danken aan zijn zachte karakter, aan zijn vrolijke karakter en aan zijn compacte afmetingen.

Een Jack Russel is een hond die je echt op schoot kunt nemen, waar je heerlijk mee kunt knuffelen en waar je ook nog lekkere stukken mee kunt wandelen.

In dit artikel geven wij antwoord op de vraag ‘Wanneer is een Jack Russel uitgegroeid?’. Met het antwoord op deze vraag krijg je een goed beeld van de afmetingen van een volwassen Jack Russel. Op basis van die informatie kun je mogelijk direct de keuze voor dit hondenras gaan maken.

Indien je voor een Jack Russel gekozen hebt, ga je daar absoluut geen spijt van krijgen. Dit hondenras tovert echt elke dag weer een glimlach op jouw gezicht!

Waar dit aritkel over gaat

Wanneer is een Jack Russel pup uitgegroeid?

Op het moment dat een Jack Russel pup geboren wordt, is hij echt héél klein. Je kunt hem na de geboorte echt in jouw handpalm neerleggen; zo klein is een Jack Russel pup.

In de eerste dagen en weken van zijn leven wordt een Jack Russel meerdere keren op een dag gevoerd. Dit komt puur doordat hij zo klein is, waardoor hij niet al te veel eten in één keer op kan. Doordat hij vier keer per dag eten krijgt, groeit hij wel behoorlijk snel.

Jack Russel moeder en pup op een kleed

Zodra een Jack Russel ongeveer 12 weken oud is, begint hij echt met een ongekende groeispurt. Vanaf dat moment wordt hij per week ongeveer 1 centimeter groter. Je kunt hierbij eigenlijk de volgende ‘gemiddelde lengtes’ voor in acht nemen:

  • Na 12 weken: 15 centimeter
  • Na 24 weken: 24 centimeter

In deze periode groeit een Jack Russel echt als kool. Geldt dat ook nog voor de komende maanden? Ja, ook na deze 24 weken blijft een Jack Russel nog rustig doorgroeien.

Dit gaat echter een stuk minder snel dan in de eerdere periode, waarna hij uiteindelijk na ongeveer één jaar volledig volgroeid is. Als een Jack Russel ongeveer 12 maanden oud is, kun je ervan uitgaan dat hij volgroeid is.

Jack Russel met een poot omhoog

Geldt dit voor elke Jack Russel? Nee, zeker niet. Er bestaan uiteraard ook weer uitzonderingen die de regel doen bevestigen. Sommige Jack Russels zijn na 11 maanden al volgroeid, terwijl andere Jack Russels pas na 15 maanden volgroeid zijn.

Onder aan de streep kunnen we het volgende concluderen: een Jack Russel pup is gemiddeld na 12 maanden volgroeid. Met name in de eerste weken groeit een Jack Russel snel, maar de uiteindelijke groei stopt vaak na 12 maanden.

Hoe groot wordt een Jack Russel?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat een Jack Russel na ongeveer 12 maanden volgroeid is.

Op het moment dat je de eerste verjaardag van jouw Jack Russel gaat vieren, heeft hij dus eigenlijk al zijn maximale afmetingen behaald. Maar, hoe groot wordt een Jack Russel nou precies?

Laten we vooropstellen dat dit van Jack Russel tot Jack Russel verschilt. Onder meer erfelijke eigenschappen en de mate van voeding spelen hier een belangrijke rol bij.

We kunnen echter wel stellen dat een gemiddelde Jack Russel een schofthoogte van 25 tot 30 centimeter weet te behalen.

Kun je ook een Jack Russel hebben die groter is dan 30 centimeter? Ja, dat is mogelijk, maar het is wel vrij zeldzaam te noemen.

Over het algemeen is een Jack Russel een vrij compacte hond, waarbij de schofthoogte niet al te vaak boven de 30 centimeter uit gaat komen.

Wat de schofthoogte precies betekent? Dat is eigenlijk de afstand van de grond tot aan de bovenkant van zijn lichaam.

Deze afstand kun je met bijvoorbeeld een rolmaat makkelijk opmeten, waardoor je direct zijn schofthoogte in beeld hebt gebracht.

Nieuwsgierige Jack Russel

Kun je de hoogte en lengte van jouw Jack Russel beïnvloeden? In de eerste weken en maanden heb je hier zeker een (beperkte) invloed op. Die invloed uit zich niet alleen in de schofthoogte, maar ook in het gewicht van een Jack Russel.

Dit hondenras is relatief gevoelig voor overgewicht, waardoor het belangrijk is om hem alleen gezond voer te geven.

Ook moet je oppassen met té veel voer, aangezien dat al snel kan leiden tot overgewicht.

Té veel voer op jonge leeftijd kan dus ook zorgen voor een groter lichaam van jouw Jack Russel.

Dat is echter niet wenselijk, aangezien je dat dus ook in zijn lichaamsgewicht terug gaat zien.

Hoe lang groeit een Jack Russel?

Heb je een Jack Russel pup bij een erkende fokker uitgekozen? Dan is het wachten tot het moment dat je de pup bij de fokker op mag gaan halen.

In veel gevallen moet de pup hiervoor zeker 8 weken oud zijn, terwijl sommige fokkers zelfs een termijn van 12 weken aanhouden.

Nadat je jouw pup opgehaald hebt, kun je een flinke groei gaan verwachten. Als een Jack Russel pup ongeveer 12 weken oud is, gaat hij met een centimeter per week groeien.

Binnen een maand zie je jouw Jack Russel pup dus eigenlijk met vier centimeter groeien!

Jack Russel buiten in het zand

Tot hoelang blijft een Jack Russel groeien? In principe blijft een Jack Russel tot zijn gehele 1e levensjaar groeien.

Over het algemeen kan gesteld worden dat een Jack Russel na 12 maanden zijn maximale afmetingen behaald heeft. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, ligt de schofthoogte gemiddeld tussen de 25 en 30 centimeter.

Zoals we hierboven al hebben besproken, verschillen de afmetingen wel van Jack Russel tot Jack Russel.

Het is dus ook goed mogelijk dat jouw Jack Russel al na 10 maanden volgroeid is, terwijl andere Jack Russels mogelijk tot 14 maanden door blijven groeien.

Onder meer de erfelijke eigenschappen en aanverwante zaken spelen hier een rol bij. Je kunt in ieder geval uitgaan van een aanhoudende groei van jouw Jack Russel gedurende zijn eerste levensjaar!

Hoe lang mag een lijf zijn van een Jack Russel?

Als je een Jack Russel op straat rond ziet lopen, zie je een typische lichaamsbouw naar voren komen. Een Jack Russel is namelijk langer dan dat hij hoog is, waardoor hij eigenlijk een rechthoekig lichaam lijkt te helpen.

Wel is het goed om te weten dat er meerdere ‘ras standaarden’ opgesteld zijn waar het lichaam van elke Jack Russel bij voorkeur aan moet voldoen.

Zo moet de afmetingen van de schoft tot aan de onderzijde van de borstkas gelijk zijn aan de beenlengte van de grond tot aan de ellebogen.

Als deze afmetingen in balans zijn, is het lichaam van jouw Jack Russel eigenlijk in balans. De exacte lengte van het lichaam van een Jack Russel is daardoor ook afhankelijk van zijn schofthoogte.

Blije Jack Russel op een grasveld

Feit is dat een Jack Russel te allen tijde een rechthoekig lichaam moet hebben. Is dat bij jouw Jack Russel niet het geval? Dan is er mogelijk iets aan de hand, waardoor een bezoek aan de dierenarts aan te raden is.

Een dierenarts ziet in dat geval waarschijnlijk al direct dat er iets niet klopt aan het lichaam van de Jack Russel.

Hoe zwaar weegt een Jack Russel?

Zo, je weet nu eigenlijk alles over het lichaam van een Jack Russel. Je weet dat een Jack Russel tot ongeveer 12 maanden blijft groeien, dat een Jack Russel een schofthoogte van maximaal 30 centimeter kan behalen en dat zijn lichaam rechthoekig is.

Eén belangrijk detail van zijn lichaam hebben we in dit artikel nog niet besproken; zijn gewicht.

Over het gewicht van een Jack Russel is eigenlijk een simpele rekensom opgesteld: per 5 centimeter schofthoogte mag een Jack Russel 1 kilo wegen. Heeft jouw Jack Russel een schofthoogte van 25 centimeter? Dan is het wenselijk dat hij een lichaamsgewicht van ongeveer 5 kilo heeft.

Het gevaarlijke bij een Jack Russel is dat hij behoorlijk gevoelig voor overgewicht is. Komt hij niet voldoende in beweging? Geef je hem te veel eten? Of geef je hem continu ongezond voer?

Dan is de kans groot dat jouw Jack Russel al snel veel te zwaar is.

Hongerige Jack Russel die voor zijn voederbak zit

Dit overgewicht is echt heel slecht voor zijn lichaam, voor zijn gewrichten en voor zijn algehele gezondheid.

Wij willen je dan ook graag aanraden om ten koste van alles overgewicht bij jouw Jack Russel te voorkomen.

Dit doe je door hem niet al te veel tussendoortjes te geven, door veel met hem te wandelen en door hem gezond voer voor te schotelen.

Bij een Jack Russel kun je overigens kiezen voor speciale hondenbrokken; die brokken zijn qua ingrediënten volledig afgestemd op de behoeften van een Jack Russel!

Het complete handboek voor de Jack Russel

Plaats een reactie