Wat is het karakter van een Jack Russel?

Lijkt het jou wel iets om een Jack Russel in huis te gaan nemen? Spreekt zijn leuke uitstraling jou aan? En vind je het ook lekker om jouw hond op schoot te kunnen nemen? Dan is een Jack Russel voor jou op het lijf geschreven. Voordat je de knoop echt door kunt hakken, is het wel aan te raden om goed onderzoek te doen naar het karakter van een Jack Russel.

Het karakter van een hond is namelijk bepalend voor zijn gedrag. Ook is het karakter van invloed op de manier waarop je jouw hond op moet voeden, kunt trainen en volledig ‘af kunt richten’.

In dit artikel bespreken we uitgebreid wat het karakter van een Jack Russel is, zodat je uiteindelijk voor jezelf kunt bepalen of een Jack Russel dé beste hond voor jou is.

Waar dit aritkel over gaat

Het karakter van een jack Russel in een paar woorden

Als we het karakter van een Jack Russel in een paar woorden moet omschrijven, komen de volgende woorden direct bij ons naar boven:

  • Dominant
  • Vrolijk
  • Slim
  • Doorzetter
  • Moedig
  • Eigenwijs
  • Zelfstandig
  • Waaks

Al deze eigenschappen merk je in het dagelijkse leven met een Jack Russel terug. Wij kunnen je – op basis van deze eigenschappen – alvast één ding verzekeren: geen enkele dag met een Jack Russel in huis gaat meer saai worden.

Hij weet altijd voor vermaak te zorgen, hij weet altijd voor roering te zorgen en hij weet altijd een glimlach op jouw gezicht te toveren.

Jack Russel op een hartjes kussen

Wel is het goed om rekening te houden met enkele van bovengenoemde eigenschappen, waarover we je hieronder meer vertellen.

Dominantie

Een jack Russel is een relatief kleine hond met een grote wil. Eigenlijk schat hij zichzelf een stuk groter is dan dat hij daadwerkelijk is. Dit merk je niet alleen aan zijn vele geblaf (ook naar grote honden toe), maar ook aan zijn eigen wil.

Blaffende Jack Russel

Hij doet er alles aan om soms zijn wil door te drukken en hij laat je ook duidelijk blijken als hij het ergens niet mee eens is.

Hoe je deze dominantie in goede banen kunt leiden? Het is hiervoor met name van belang om jouw jack Russel vanaf het begin al strikt op te voeden. Je hoeft niet persé heel streng te zijn, maar je moet hem wel heel duidelijk laten blijken wat de regels zijn.

Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de andere gezinsleden. Een jack Russel heeft simpelweg veel behoefte aan duidelijkheid en gezag.

Als jij dit gezag met veel liefdevolle aandacht weet te combineren, is een jack Russel al snel een stuk minder dominant!

Eigenwijs

Een Jack Russel kan niet alleen dominant zijn, maar kan ook behoorlijk eigenwijs zijn. Wil jij tijdens het wandelen naar links, terwijl hij naar rechts wil gaan? Dan krijg je een leuke discussie.

Ook bij deze karaktereigenschap geldt echter weer dat je een Jack Russel prima kunt kneden. Je kunt hem behoorlijk goed opvoeden en je kunt snel een hechte band met hem opvoeden.

Jack Russel in het bos

Die hechte band gaat jou ook echt in het dagelijkse leven helpen. Indien hij doorheeft dat jij zijn baasje bent, is hij al een stuk minder eigenwijs.

Desalniettemin ga je ook in de toekomst te maken krijgen met zijn eigenwijsheid; die eigenwijsheid zit nu eenmaal in de aard van het beestje.

Vrolijk

Als je een Jack Russel in huis haalt, is geen enkele dag meer saai. Hij is namelijk altijd vrolijk, hij is altijd uit op aandacht en hij vindt het heerlijk om veel tijd met je door te brengen.

Ook zie je eigenlijk de gehele dag door zijn staart gaan en komt hij graag naar je toe.

Daarbij moet je wel rekening houden met zijn nieuwsgierigheid.

Jack Russel naast een sneeuwpop

Een Jack Russel wil eigenlijk altijd op de eerste rij staan als er iets staat te gebeuren in jouw huis. Hij ontdekt dan ook graag jouw gehele huis, hij kan vrij ondeugend zijn én hij is dus ook nog eens vrolijk.

Overigens neemt deze vrolijkheid na verloop van jaren niet heel veel af. Een Jack Russel is vaak na 12 á 18 maanden al volwassen, maar zijn speelsheid verdwijnt echt niet.

Ook op volwassen leeftijd is een Jack Russel over het algemeen zeer speels en zeer vrolijk. Indien je juist naar een vrolijke hond op zoek bent, is een Jack Russel voor jou dus op het lijf geschreven!

Waaks

Zodra je een Jack Russel in huis neemt, is het aan te raden om zijn blaffen zoveel mogelijk te verminderen. Een Jack Russel is namelijk van oudsher een jachthond en gebruikt daardoor maar al te graag zijn blaf.

Dat blijkt ook uit het feit dat een Jack Russel behoorlijk waaks is.

Jack Russel in een besneeuwd bos

Ook op dit gebied denkt hij overigens dat hij een stuk groter is dan dat hij in werkelijkheid is. Hij denkt dat hij het tegen elk persoon en tegen elke hond op kan nemen, maar in de werkelijkheid is een Jack Russel uiteraard maar een klein hondje.

Van deze waaksheid kun je echter ook profiteren. Mocht je onverhoopt ongewenste gasten in jouw huis krijgen, hoor je dit direct aan de waakse blaf van jouw Jack Russel.

Het is de vraag of een inbreker hier bang van wordt, maar je kunt in ieder geval ervan uitgaan dat een Jack Russel er alles aan doet om jouw/zijn woning te beschermen.

Moedig & een doorzetter

In het verlengde van bovenstaande karaktereigenschap: een Jack Russel is ook super moedig te noemen.

Hij ziet eigenlijk geen gevaar in, hij schat risico’s niet altijd goed in en hij vindt zichzelf wel heel wat.

Het feit dat hij risico’s niet altijd even goed in kan schatten, kan ook gevaarlijke situaties met zich mee brengen.

Aan deze risico’s doe je op zich niet al te veel, aangezien het jachtinstinct van een Jack Russel soms de overhand kan nemen.

Alleen door hem heel goed en strikt op te volgen, kun je dit jachtinstinct deels naar de achtergrond verdrijven.

Jack Russel op bladeren in het bos

Feit is dat een Jack Russel een ware doorzetter is. Als hem iets niet lukt, geeft hij niet op. Hij blijft het proberen, hij blijft doorzetten en hij blijft een beroep doen op zijn uithoudingsvermogen.

Dit merk je overigens ook als je een lang stuk met een Jack Russel gaat wandelen. Het is zeker niet de grootste hond, maar zijn doorzettingsvermogen is wel heel groot te noemen. Hij geeft eigenlijk nooit op!

Slim

Je hebt in dit artikel al kunnen lezen dat een Jack Russel eigenwijs en dominant kan zijn. Tegelijkertijd kan een Jack Russel ook zeer zelfstandig zijn; iets wat te danken is aan zijn intelligentie.

Een Jack Russel is namelijk echt een slimme hond. Hij kan prima voor zichzelf keuzes maken en hij weet zichzelf prima te redden.

Het enige waar hij dus iets minder goed in is, is het inschatten van bepaalde risico’s en gevaren.

Mocht een Jack Russel in een noodsituatie komen, doet hij echter een beroep op zijn intelligentie in combinatie met zijn doorzettingsvermogen.

Jack Russel in de achterbak van een auto

Die combinatie zorgt er voor dat een Jack Russel zich vaak uit benauwde situaties weet te redden.

Omgang met kinderen

Over het algemeen is een Jack Russel een ware allemansvriend. Dit betekent ook dat hij prima met kinderen om kan gaan, maar je moet hierbij wel rekening houden met zijn speelsheid.

Door zijn speelsheid kan hij behoorlijk druk zijn; iets wat wellicht voor jouw kind een stuk minder prettig is.

Wij willen je dan ook het volgende aanraden: laat een kind en een Jack Russel nooit samen. Een Jack Russel is echt een hele lieve en slimme hond, maar soms kan zijn vrolijke karakter iets te veel de overhand nemen.

Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, is het niet verstandig om hem samen met een (jong) kind alleen te laten.

Omgang met honden/huisdieren

Van nature kan een Jack Russel niet super goed omgaan met honden en andere huisdieren.

Dit komt puur door zijn verleden, waarin hij als jachthond gebruikt werd. Hij had destijds eigenlijk echt zijn eigen territorium waar niemand in mocht komen.

Dit betekent dat hij zijn/jullie huis ook als zijn territorium kan gaan zien. Als je opeens een andere hond in jouw huis rond laat lopen, is dat tegen het zere been van jouw Jack Russel.

Ga daar dus voorzichtig mee om.

Jack Russel op een sofa

Verder is het ook aan te raden om op jonge leeftijd al met de socialisatie van jouw Jack Russel pup aan de slag te gaan. Als je hem op jonge leeftijd met honden in contact laat komen, merk je dat hij gaat wennen aan de aanwezigheid van andere honden.

Van deze socialisatie op jonge leeftijd plukt hij de rest van zijn leven de vruchten; dat geldt dan dus ook voor jou!

Conclusie

Wat is het karakter van een Jack Russel? Het antwoord op die vraag heb je in dit artikel kunnen lezen.

Het mag duidelijk zijn dat het leven met een Jack Russel nooit saai is. Dankzij een Jack Russel geniet je in ieder geval elke dag van een super leuke, gezellige en stoere hond!

Het complete handboek voor de Jack Russel

1 gedachte over “Wat is het karakter van een Jack Russel?”

  1. Ik zou heel graag een jacrussel kopen ik heb er1gehad is op 13jarige leeftijd gestorven hij luisterde heel goed was lief blafte niet vaak kon gebarentaal had hem goed in de hand een lieve hond een echte vriend hield veel van hem

    Beantwoorden

Plaats een reactie