Wanneer een Labrador steriliseren?

Sommige mensen hebben het idee dat castreren en steriliseren hetzelfde is. Dat is echter niet zo. Beide operaties hebben een ander doel en zijn in verschillende situaties ‘noodzakelijk’. In dit artikel vind je meer informatie over het steriliseren van je labrador. Voordat we tot dat onderwerp overgaan, zetten we graag de verschillen tussen een castratie en een sterilisatie op een rijtje:

  • Castratie: kan plaats vinden bij een reu én bij een teef
  • Castratie: zaadballen of eierstokken worden verwijderd
  • Sterilisatie: kan alleen bij een teef plaatsvinden
  • Sterilisatie: eierstokken worden verwijderd

Waar dit aritkel over gaat

Wat is sterilisatie precies?

Bij het steriliseren van een hond worden de eierstokken verwijderd. Deze operatie is dus alleen mogelijk bij teefjes. Met een dergelijke operatie wordt de labrador onvruchtbaar, waardoor zij ook niet meer loops wordt. Hierdoor heeft je labrador geen last meer van reuen die haar aandacht (op een vervelende manier) vragen.

Het steriliseren van een labrador kent meerdere voor- en nadelen. In sommige situaties is de sterilisatie echter onontkoombaar. Daarover lees je hieronder iets meer. Graag willen we eerst het volgende benadrukken: het steriliseren van een labrador is pas aan te raden na de eerste loopsheid. De dierenartsen geven hiervoor het volgende advies: “De verwijdering van de eierstokken dient bij voorkeur 3 tot 4 maanden na een eerste loopsheid plaats te vinden. Deze verwijdering dient bij voorkeur niet eerder dan 1 maand na het einde van de loopsheid plaats te vinden of korter dan 1 maand voor de komende loopsheid”.

Wanneer is sterilisatie aan te raden?

Een sterilisatie is aan te raden om de kans op tumoren uit te sluiten. Rondom de eierstokken komen namelijk regelmatig tumoren en cysten voor. Door deze eierstokken te verwijderen, voorkom je dat jouw labrador hier last van krijgt. Daarnaast voorkom je ook dat jouw hond in de toekomst loops blijft. Hiermee voorkom je dat reuen achter jouw labrador aan blijven lopen en vervelend gedrag gaan vertonen. Een sterilisatie is daarom ook voor het mentale welzijn van jouw labrador aan te raden.

Blije Labrador

Andere voordelen van een sterilisatie zijn de volgende:

  • Je verkleint de kans op suikerziekte
  • Je labrador heeft geen kans meer op een baarmoederontsteking
  • Je labrador heeft geen schijnzwangerschap meer
  • Je labrador geniet van een sterk verkleinde kans op tumoren van melkklieren (borstkanker)

Hoe kan je jouw labrador laten steriliseren?

Het laten steriliseren van jouw labrador dient plaats te vinden bij de dierenarts. Middels een operatie worden de eierstokken verwijderd, waarna de open wond weer dicht gehecht wordt. De dierenarts is ook het eerste aanspreekpunt voor de zorg na de operatie. Over het algemeen heeft een labrador niet al te veel last van deze operatie. Zij moet hier enkele dagen van bijkomen, maar is al snel weer de oude. Zie je bloed uit de wond druppelen? Dan is het zaak om de dierenarts zo spoedig mogelijk te bellen. Dat kan namelijk wijzen op een bloeding.

Besluit

Wanneer een labrador steriliseren:

  • Bij voorkeur binnen 3 tot 4 maanden na de eerste loopsheid
  • Bij voorkeur niet eerder dan 1 maand na het einde van de loopsheid
  • Bij voorkeur niet binnen 1 maand voor de komende loopsheid

Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie