Wanneer een Labrador castreren?

Om meerdere redenen zou het wijselijk zijn om je labrador te laten castreren. In dit artikel vind je hier meer informatie over. Bij welke situaties is het noodzakelijk om je labrador te laten castreren? En hoe kan je dit in gang zetten? Op onder meer die vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Waar dit aritkel over gaat

Wat is castratie precies?

Castratie is het verwijderen van zaadballen of eierstokken. Het is dus zo dat zowel een reu als een teef gecastreerd kan worden. Het advies is hierbij om sowieso te wachten totdat de labrador ouder dan 6 maanden is. Voor die leeftijd is een castratie absoluut niet aan te raden.

Sommige dierenartsen geven zelfs als advies dat de castratie pas plaats kan vinden als de labrador volledig volgroeid is.

Wanneer is castratie noodzakelijk?

Loopt jouw labrador veel achter loopse teefjes aan? Doet hij agressief richting andere honden? Of heb je het idee dat hij continue zijn territorium aan het afbakenen is? Is jouw hond op andere honden aan het rijden? Pakt jouw hond bijvoorbeeld een kussen om op te rijden? Plast je hond wel eens in huis? Zie je groene druppels op de vloer in huis?

Dit zijn allemaal signalen dat het wellicht verstandig is om je labrador te laten castreren. Deze signalen kunnen op de lange termijn namelijk tot vervelende situaties gaan leiden. Om dergelijke situaties te voorkomen is het raadzaam om je labrador te laten castreren. Door een labrador te castreren, kan je van de volgende gevolgen profiteren:

  • Je hond loopt niet meer achter loopse teefjes aan
  • Je hond plast niet meer in huis
  • Je hond doet niet meer zo agressief naar andere honden toe
  • Je hond is minder bezig met het afbakenen van zijn territorium
  • Je hond vertoont geen rijgedrag meer

Hoe kan je jouw labrador laten castreren?

Het laten castreren van een labrador dient plaats te vinden bij de dierenarts.

Labrador die onderzocht wordt door de dierenarts

De zaadballen of eierstokken worden middels een operatie verwijderd, waarna de opengesneden huid van de labrador weer dicht gehecht wordt. De exacte operatie is afhankelijk van het geslacht van jouw labrador. Voor meer informatie kan je rechtstreeks contact opnemen met jouw dierenarts. Jouw dierenarts kan jou ook perfect informeren over de kosten en de duur van de operatie. Ook is de dierenarts hét aanspreekpunt voor de zorg na de operatie.

Besluit

Wanneer een labrador castreren:

  • Minimale leeftijd: 6 maanden (bij voorkeur als de hond volgroeid is)
  • Als de hond ongewenst gedrag gaat vertonen, bijvoorbeeld agressief gedrag of continue achter loopse teefjes aanlopen

Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie