Waarom een labrador als hulphond?

Voor sommige mensen biedt een hond uitkomst op het gebied van begeleiding en hulp. Een zogeheten hulphond helpen mensen met een fysieke beperking, mensen die last van epilepsie hebben en mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In de afgelopen jaren is gebleken dat een labrador één van de meest ideale rassen is om op te leiden tot een hulphond. De reden hiervan? Wij zijn op onderzoek uitgegaan!

Een hulphond moet van nature een hulpgevend beestje zijn. Een beestje dat sterk is, intelligent, loyaal is en ook gek op mensen moet zijn. Deze karaktereigenschappen komen eigenlijk allemaal bij een labrador naar voren. Het is niet voor niets dat een labrador te boek staat als een ware kindervriend. Nee, een labrador is ongelooflijk lief en kan perfect met kinderen, volwassenen en senioren omgaan.

Mede vanwege dit lieve karakter is een labrador één van de meest geliefde hondenrassen binnen Nederland. In ‘normale’ huishoudens vind je veel labradors terug, maar ook worden de labradors dus veelal als hulphond ingezet.

Wat is de rol van een hulphond?

In het dagelijkse leven gaat niet alles even makkelijk voor iemand met een beperking. Hij/zij kan in dat geval ontzettend veel hebben aan de hulp van een hond. Een hulphond wordt opgeleid om het leven van een mens makkelijker te maken. Bovendien wordt een hulphond ook gezien als een vriend voor het baasje.

Labrador die een oudere mevrouw een pootje geeft
Binnen de wereld van hulphonden kunnen we verschillende varianten onderscheiden. Een voorbeeld van een dergelijke variant is een zogeheten ADL-hulphond. Een dergelijke hulphond helpt mensen met een motorische beperking. Door die motorische beperking zijn bepaalde zaken niet of erg lastig uit te voeren.

Een hulphond helpt in dat geval om deze zaken wel uit te voeren of om ondersteuning te bieden. Zo is een hulphond in staat om deuren open en dicht te doen, om knoppen te bedienen, om te helpen met aankleden en om dingen op te rapen van de vloer. Een hulphond kan dus eigenlijk alles wat het baasje met een motorische beperking helaas niet meer kan.

Een labrador als hulphond

Een hond wordt niet zomaar een hulphond. Nee, al op jonge leeftijd worden de geschikte honden getraind. Een van de geschikte hondenrassen hiervoor is dus een labrador. Dat heeft met name met het lieve en behulpzame karakter van een labrador te maken.

Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangaven, is een labrador een absolute kindervriend. Dat geeft duidelijk aan dat dit hondenras lief is, loyaal is en geen vlieg kwaad doet.

Labrador hulphond in training

Van oorsprong is een labrador overigens al getraind om dingen op te halen voor het baasje. Enige tijd terug werden labradors namelijk door jagers gebruikt om het geschoten wild op te halen. De naam ‘labrador’ betekent vrij vertaald ‘to retrieve’. Als we dat naar het Nederlands vertalen, komen we uit op de term ‘ophalen’. Kortom: een labrador is van oorsprong gefokt om het geschoten wild voor de baasjes op te halen. Vanwege deze geschiedenis is een labrador van oudsher een ideale hond om hulp te bieden.

Labrador als hulphond aan het werk
Bovendien is het zeer prettig dat een labrador makkelijk te trainen is. Een hulphond moet een uitgebreide training krijgen, voordat hij/zij echt mensen kan gaan helpen. Doordat een labrador zo makkelijk leert, gaat deze training een stuk makkelijker. Het resultaat is dan ook al snel zichtbaar; een labrador is in de ogen van velen de perfecte hulphond.

Het karakter van een labrador

Het mag duidelijk zijn dat een labrador uitermate geschikt is om als hulphond te fungeren. Het karakter van dit hondenras zorgt ervoor dat een labrador het óók leuk vindt om als hulphond te dienen. Van nature helpt een labrador graag andere. Dit gebeurt op een beschermende manier, maar tegelijkertijd is een labrador niet agressief. Dankzij alle karaktereigenschappen is een labrador het perfecte maatje voor iedereen die aan een hulphond behoefte heeft.

Waarom een labrador als hulphond

Als een labrador volledig getraind is, start de zoektocht naar een geschikt baasje. Het is namelijk van belang dat zowel de labrador als het baasje blij worden van de ‘samenwerking’. Speciale instanties in Nederland helpen dan ook met het zoeken naar een geschikte match. Als die match eenmaal gevonden is, kan een labrador gaan doen wat hij/zij het liefste doet: mensen helpen en ondersteunen. Het onwijs lieve karakter van een labrador zorgt ervoor dat hij of zij als perfecte hulphond dient.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie