Hoe vaak moet ik mijn labrador wassen?

Door je labrador regelmatig te wassen, kan je de huid glanzend houden. Bovendien ben je op die manier in staat om de vacht/huid van jouw labrador zo gezond mogelijk te houden. Maar, hoe vaak moet je dan jouw labrador wassen? In dit artikel lees je het antwoord op die brandende vraag.

Het lastige is echter dat er geen sluitend antwoord op deze vraag bestaat. Het is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de leefstijl van jouw labrador. Zo zijn er verhalen bekend van labradors die het heerlijk vinden om een slootje in te springen. Logischerwijs moet je dergelijke honden vaker wassen dan een hond die dat niet doet. Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw hond last van een allergie of huidaandoening heeft. In dat geval is het aan te raden om je labrador zeker vier keer per jaar te wassen. Kortom: het exacte antwoord valt niet te geven. Hieronder bespreken we in ieder geval de verschillende factoren waar je op dient te letten.

Waar dit aritkel over gaat

De haarlengte van jouw labrador

De haarlengte van een labrador verschilt per hond. Sommige labradors hebben behoorlijk lange haren, waardoor het vuil zich makkelijk tussen de haren kan nestelen. Ons advies is om deze vacht regelmatig te wassen. Indien jouw labrador korte haren heeft, kan de frequentie van wassen iets lager zijn.

Labrador in bad met schuim op zijn hoofd

Indien je labrador lange haren heeft, kan je tijdens het wassen ook nog op krasjes, bultjes en vlooien letten. Dergelijke afwijkingen zie je immers niet al te snel. Besteed daarom te allen tijde voldoende tijd per wasbeurt. Controleer je labrador van onder tot boven en geef hem/haar de benodigde verzorging.

De leefstijl van jouw labrador

Zoals gezegd speelt ook de leefstijl van jouw labrador mee. Als jouw labrador veelal binnen zit, hoeft hij/zij niet al te vaak gewassen te worden. Dat is wel anders in de situatie waarin je labrador graag in sloten springt, graag gaten graaft of graag in het park speelt. Indien dat het geval is, is het aan te raden om je labrador met grote regelmaat te wassen.

Labrador in bad

Maar, let op: niet overdrijven. Door je labrador té vaak te wassen, kan je irritaties en droogheid gaan veroorzaken. Het advies is dan ook om zeker niet elke week jouw labrador te wassen.

Mogelijke huidaandoeningen

Een labrador kan last van bepaalde huidaandoeningen hebben. In dat geval is de huid gevoelig of kan de huid aangetast worden door een hondenshampoo. Mocht jouw labrador na een wasbeurt last krijgen, kan dit een teken van een mogelijke huidaandoening zijn. Hiervoor kan je het beste even naar de dierenarts gaan.

Handige tip: gebruik je neus

Het mag duidelijk zijn dat er geen duidelijke richtlijn bestaat. Om zeker te weten of jouw labrador gewassen moet worden, kan je het beste jouw neus gebruiken. Stinkt de vacht van jouw labrador? Dan is de hoogste tijd om jouw labrador even goed te wassen.

Zwarte Labrador die onder het sop zit

Handige tip: was je labrador niet te vaak

Zoals reeds hierboven al gezegd: was jouw labrador niet al te vaak. Het is niet aan te raden om jouw labrador één keer per week te wassen. Indien je dat wel gaat doen, loop je het risico op huidirritaties. Ook kan dit ervoor zorgen dat je natuurlijke oliën uit de huid gaat ontnemen. Die natuurlijke oliën zijn juist nodig om te haargroei in stand te houden.

Hoe kan je een labrador het beste wassen?

Het wassen van een labrador is een ware kunst. Dat is zeker het geval als jouw labrador dit niet al te leuk vindt. Het is goed mogelijk dat jouw labrador enigszins tegen gaat sputteren, waardoor het wassen bemoeilijkt wordt. Met onderstaande tips kan je in ieder geval jouw labrador netjes wassen:

1. Begin allereerst met het borstelen van de vacht. Hiermee kan je alvast klitten uit de vacht halen, waardoor je ook het overbodige haar verwijderd. De ervaring leert dat een labrador daarna de wasbeurt een stukje prettiger vindt.

2. Pak vervolgens de juiste shampoo bij de hand en smeer dit goed in. Welke shampoo zoal geschikt is voor een labrador? Je kunt onder andere naar de Greenfields Verzorgingsset kijken. Deze verzorgingsset bevat twee soorten shampoo: één shampoo voor onderweg en een shampoo voor de donkere vacht.

3. Bij het insmeren van de shampoo moet je goed op de oogjes van jouw labrador letten. Voorkom ten koste van alles dat de shampoo in de ogen terecht komt.

4. Bij het wassen kan je het beste lauw tot licht warm water gebruiken. Als je koud water gebruikt, wordt het al snel een onprettige situatie voor jouw hond. Te warm water is echter ook niet aangenaam voor jouw labrador.

5. Probeer tijdens het wassen uit te vogelen wat jouw labrador prettig vindt. Dat geldt niet alleen voor de temperatuur van het water, maar voor het gehele wasproces. Maakt de gehele wasbeurt zo aangenaam mogelijk voor jouw labrador door veel liefde te tonen. Het kan ook helpen om een beloning te geven in de vorm van een lekkere traktatie.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie