Wat kost een labradoodle? – Alle informatie en uitgaven op een rijtje!

Wat kost een labradoodle nou precies? En in hoeverre moet je rekening houden met onverwachtse kosten? In dit artikel vindt je uitgebreid antwoord op deze vragen. Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten voor een labradoodle niet al te hoog, maar het kan met een paar bezoeken aan de dierenarts al gauw flink oplopen. Naast de maandelijkse kosten zijn er natuurlijk ook jaarlijkse kosten en eenmalige kosten die je betaald nadat je jouw labradoodle voor het eerst in huis haalt. Denk hierbij aan dingen als speeltjes, een bench en een goede wandelriem.

Waar dit aritkel over gaat

Wat kost een labradoodle per maand?

Als we het over kosten voor een labradoodle hebben dan hebben we het natuurlijk niet alleen over het bedrag dat je betaald als je een labradoodle koopt, maar ook over de maandelijkse kosten die een labradoodle met zich meebrengt.

Als we het puur over maandelijkse kosten hebben dan moet je aan de volgende dingen denken:

 • Hondenvoer
 • Eens in de zoveel tijd wat lekkers voor de hond
 • Verzekering voor de hond (is niet verplicht, maar kan wel handig zijn)

Dit zijn puur de maandelijkse kosten en bij de meeste mensen ligt dit bedrag ergens rond de 50 tot 80 euro per maand.

Naast de maandelijkse kosten voor een labradoodle zijn er ook nog de jaarlijkse kosten die bestaan uit:

 • Jaarlijkse entingen
 • Hondenbelasting (verschilt wel per gemeente)
 • Kosten voor ontworming
 • Vlooienmiddel
 • En daarnaast ga je natuurlijk weleens samen met de hond op een gehoorzaamheidscursus.

Het kan verstandig zijn om een inschatting te maken van de jaarlijkse kosten en deze bij de maandelijks kosten op te tellen (delen door 12 dus).

Afbeelding van een hondenknuffel.

Hierdoor kom je minder snel voor verassingen te staan en blijkt aan het einde van het jaar dat hierdoor veel geld over is? Dan is dat een mooie gelegenheid om een extra groot bot voor jouw labradoodle te kopen.

Naast de maandelijkse en jaarlijkse kosten zijn er natuurlijk ook de eenmalige kosten die je maakt als je een labradoodle koopt.

Deze bestaan veelal uit:

 • Een geschikte bench voor jouw labradoodle
 • Een leuke riem
 • Een voederbak
 • Speeltjes en spelletjes om verveling tegen te gaan
 • Castratie of sterilisatie (indien niet gedaan door de fokker)

Wat kost een labradoodle pup?

Als we het puur en alleen over de aanschaf van een labradoodle pup hebben dan zit je tegen een bedrag aan die ergens tussen de 2000 en 3000 euro ligt.

Foto van een labradoodle pup.

Let op: de labradoodle is een speciale hond. Alleen een erkende fokker weet wat het beste is om zodoende een gezonde labradoodle pup op de wereld te brengen. Ga niet opzoek naar goedkope manieren om toch maar aan een labradoodle te komen.

In de meeste gevallen hebben de labradoodle pups die je op advertentie sites en dergelijke ziet geen stamboom en zijn ze ook niet door erkende fokkers gefokt. Hierdoor bestaat een hele grote kans dat er in de toekomst veel gezondheid problemen ontstaan bij de betreffende labradoodle. Als je dit toch doet ben je uiteindelijk door de kosten voor de dierenarts veel meer kwijt en bestaat zelf de mogelijkheid dat je vroegtijdig afscheid van jouw geliefde labradoodle moet doen. Niet doen dus!

Waarom is een labradoodle zo duur?

Dit klinkt voor veel mensen als enorm duur, maar dat is het absoluut niet.

Afbeelding van een smiley die bedenkend kijkt met allemaal vraagtekens rond zijn hoofd.

Als je het vanaf het perspectief van een fokker bekijkt dan moeten er echt veel dingen geregeld worden alvorens er een gezonde labradoodle pup op de wereld komt.

Het is absoluut niet zo simpel als twee honden die op een normale manier pups zouden krijgen. Bij het fokken van een labradoodle komen echt veel zaken kijken waar jij als koper misschien niet direct aan zou denken, maar die wel degelijk bijdragen aan de eindprijs van de labradoodle pup.

Denk hierbij aan:

 • Een geschikte stamboom hond vinden om mee te paren.
 • Laten dekken van de hond door een geschikte partner. Hiervoor moet dekgeld betaald worden.
 • Alle spullen die benodigd zijn bij de geboorte van pups. Dit zijn vaak steriele spullen die daarna niet nog een keer gebruikt kunnen worden.
 • Eventuele kosten voor een keizersnee en kosten voor de dierenarts als een van de pups of de moeder na de bevalling ziek wordt.
 • Honden paspoort en laten chippen van de hond.
 • Advies geven aan de hondeneigenaren (misschien een tijdfactor, maar ook dit telt wel degelijk mee)

En dit is slechts het puntje van de ijsberg, stel je eens voor dat een van de pups vroegtijdig ziek wordt en naar de dierenarts moet voor wat testjes en eventuele medicijnen.

Onverwachtse kosten voor de labradoodle?

De grootste onverwachte kosten als hondeneigenaar zitten hem altijd in een bezoek aan de dierenarts. Over het algemeen vallen de kosten voor een labradoodle echt wel mee totdat deze iets mankeert en je een paar keer naar de dierenarts moet.

Om hoge kosten te voorkomen kan het handig zijn om hiervoor een hondenverzekering voor af te sluiten, maar dit is absoluut niet verplicht.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet overal in Nederland een hond toegestaan is of deze wel toegestaan zijn maar er dan extra voor de hond betaald dient te worden. Zo moet er bijvoorbeeld bij sommige vakantieparken in Nederland extra betaald worden om jouw hond mee te brengen.

Conclusie labradoodle kosten

De aanschaf van een labradoodle zelf is mede door de kosten die fokkers zelf kwijt zijn aan de hoge kant, maar dit is het absoluut waard.

Als je jouw labradoodle bij een erkende fokker koopt weet je in ieder geval dat deze gezond is en een goede stamboom achtergrond heeft.

Koop je een labradoodle via een advertentie website zoals bijvoorbeeld marktplaats? Dan is er een grote kans dat dit geen stamboom labradoodle is en dat deze een hoge kans heeft op ziektes. Hierdoor ligt de aanschafprijs van de labradoodle misschien wat lager, maar zul je uiteindelijk door de vele dierenarts kosten veel duurder uit zijn. Pas hier dan ook mee op.

Qua maandelijkse kosten valt het onderhouden van een labradoodle reuze mee. Wel zijn er wat jaarlijkse kosten zoals entingen, hondenbelastingen, kosten voor ontwormen en eventuele gehoorzaamheid cursussen waar rekening gehouden mee dient te worden.


Labrador geheimen onthuld

4 gedachten over “Wat kost een labradoodle? – Alle informatie en uitgaven op een rijtje!”

 1. Bij de regelmatige kosten zijn de kosten voor een bezoek aan de trimsalon niet genoemd. Omdat dit bij ons om de 10 weken gebeurd is het een aardige kostenpost.

  Beantwoorden

Plaats een reactie