Hoe vaak moet je een labradoodle uitlaten? Het enige juiste antwoord!

Hoe vaak je een labradoodle moet uitlaten verschilt natuurlijk per hond. Net als bij mensen is niet iedere hond hetzelfde. Sommige honden zijn van nature nou eenmaal iets luier of energieker dan de ander.

Wel gelden er voor het uitlaten van een labradoodle enkele richtlijnen waar jij je als eigenaar aan kan houden. Het is van belang om aan de hand van de wensen van jouw labradoodle een uitlaatschema samen te stellen, waar hond en baasje zich allebei prettig bij voelen.

Waar dit aritkel over gaat

Waarom een labradoodle uitlaten

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt waarom een labradoodle uitgelaten dient te worden en waarin deze verschillend is van andere soorten honden. Een labradoodle staat namelijk bol van de energie en is een erg intelligente soort die er van houdt om constant uitgedaagd te worden.

Indien de labradoodle zijn energie niet op een natuurlijke manier kan uiten wordt hij al gauw vervelend en stout.

Hij zal dan enorm om aandacht gaan vragen en indien dit niet op een positieve manier lukt, snel terug vallen op negatieve manieren om toch zijn gewilde aandacht te krijgen.

Net kleine kinderen dus!

De intensiteit van het uitlaten

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat een labradoodle zijn energie kwijt kan, maar hoe zorg je hier dan voor?

Een flinke wandeling van ongeveer een uur per dag voldoet vaak al.

Op welk moment van de dag dit dan gebeurd is eigenlijk niet zo relevant, maar probeer dit wel constant rond hetzelfde tijdstip te doen. Zo weet jow labradoodle wat hij kan verwachten en wanneer hij al zijn opgekropte energie kwijt kan.

Zeker als er gedurende de dag weinig mensen thuis zijn door bijvoorbeeld werk of school, kan het handig zijn, om de grote wandeling in de ochtend te doen.

Hierna kan jouw labradoodle dan lekker op zijn gemakje in zijn mand gaan liggen en heb je er verder vaak geen kind meer aan.

Daarnaast dient jouw labradoodle nog wel meerdere malen uitgelaten te worden, maar dit hoeven dan echt niet meer zulke lange wandelingen te zijn.

We weten natuurlijk tenslotte allemaal dat er uitlaten en ‘uitlaten’ is .

Er is natuurlijk een grote kans dat als je jouw tienerzoon of dochter vraagt om de hond in zijn of haar tussenuur ‘even’ uit te laten. Dit resulteert in een snelle plas op het grasveldje om de hoek.

Foto van een labradoodle die op een grasveldje zit.

Dit is prima, de kinderen hebben het tenslotte al zwaar genoeg, maar daarom is het zo ongelofelijk belangrijk om er zelf een gewoonte van te maken om tenminste een keer per dag een flinke wandeling te maken.

Hoe lang moet ik mijn labradoodle uitlaten?

Hoe lang deze wandeling dan duurt is eigenlijk niet heel relevant.

Het gaat er namelijk meer om hoe lang jouw labradoodle nodig heeft om zijn opgekropte energie kwijt te kunnen.

Zaken die hier een rol inspelen zijn:

  • De uitlaatroute die je als baasje uitkiest
  • Of jouw labradoodle tijdens het uitlaten aangelijnd is of hij vrij kan bewegen
  • Of hij tussendoor genoeg tijd heeft om lekker te ravotten.

Naast deze punten is het van belang dat je als baasje echt daadwerkelijk tijd met jouw labradoodle doorbrengt en niet in je eigen gedachte verzonken bent.

Foto van een hond die over een grasveld heen rent.

Neem bijvoorbeeld een tennisbal mee of vindt een grote stok voor jouw labradoodle waar hij lekker mee kan spelen.

Naast dat dit een goede manier is voor de labradoodle om zijn energie kwijt te raken, is het ook nog eens een erg leuke tijd die je samen met jouw hond doorbrengt, waarbij je dichter naar elkaar toe zal groeien.

Hoe lang moet er tussen de uitlaatsessies zitten?

Ook dit is verschillend per hond, maar hou als stelregel aan dat je jouw labradoodle om de 3 uur even naar buiten laat.

Naast de energie die de hond kwijt moet zal hij natuurlijk ook geregeld moeten plassen of een wat grotere boodschap moeten doen.

Alleen een labradoodle uitlaten is niet genoeg

Uitlaten is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het onderhouden en gelukkig houden van jouw labradoodle, maar naast het uitlaten dien je natuurlijk nog meer te doen.

Denk hierbij aan:

  • Het verzorgen van de vacht en indien nodig knippen
  • Wassen
  • Spelen
  • Voldoende aandacht geven en indien nodig foutief gedrag corrigeren

Conclusie uitlaten labradoodle

Hoe vaak je jouw labradoodle moet uitlaten verschilt natuurlijk per hond, maar als stelregel hanteert men toch wel vier tot vijf keer per dag waarbij een van deze keren een flinke wandeling is. Zodat jouw labradoodle voldoende beweging en vrijheid krijgt om al zijn energie kwijt te raken.

Welk moment van de dag dat is, dat hangt natuurlijk compleet van jou af, maar het kan handig zijn om dit in de ochtend te doen zodat jouw labradoodle gelijk een goed begin van zijn dag heeft.

Naast het uitlaten van jouw labradoodle is het belangrijk om de overige zaken niet te verwaarlozen. Zaken die zoal bij het hebben van een labradoodle komen kijken zijn: vachtverzorging, het geregeld wassen, spelen en natuurlijk voldoende aandacht geven.

Ook is het belangrijk om foutief gedrag direct te corrigeren. Hoe langer je hiermee wacht hoe gewoner het voor jouw labradoodle word om dit gedrag te vertonen.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie