Labradoodle kopen? – Dit zijn de zaken waar je op moet letten!

Een labradoodle kopen is iets wat steeds meer gezinnen in Nederland doen. Natuurlijk is dit niet zonder reden, want de labradoodle is perfect voor de meeste gezinssituaties en staat bekend om zijn vrolijke karakter, positieve energie, vriendelijke gedrag en intelligentie.

Toch moet u er rekening mee houden dat de labradoodle een speciale hond is en dat een labradoodle kopen niet iets is dat binnen een dag gebeurd, maar het een traject is wat enkele maanden tot soms zelf wel een jaar kan duren.

De labradoodle is een opkomend ras en inmiddels reuze populair in Nederland. Mede hierdoor is de vraag groter dan het huidige aanbod.

Aan de ene kant is dit jammer, maar aan de andere kant is het gelukkig zo dat de meeste labradoodle fokkers in Nederlands kwaliteit belangrijker vinden dan kwantiteit.

Dit zorgt ervoor dat de labradoodle een sterk en gezond ras is die zijn vriendelijke karakter, scherpe intelligentie en allergievrije eigenschap behoudt.

Wilt u een labradoodle kopen? Dan moet u zeker op onderstaande punten letten.

Waar dit aritkel over gaat

Een labradoodle kopen, wat voor kleur neem ik?

De kleur van de labradoodle is iets waar u goed over na moet denken. Veel mensen neigen naar de zwarte kleur, omdat vuil dan minder zichtbaar zou zijn.

Maar hou hierbij wel rekening met het feit dat ook al is het misschien minder zichtbaar, de labradoodle wel gewoon vuil is en dus ook gewassen moet worden!

Het bepalen van de kleur van de labradoodle hangt voornamelijk van persoonlijke voorkeuren af.

De labradoodle is beschikbaar in de volgende kleuren:

 • Witte labradoodle
 • Zwarte labradoodle
 • Bruine labradoodle

Binnen deze hoofd kleuren heeft elke kleur weer zijn eigen opsplitsing.

 • Zo kan een witte labradoodle de kleur cream of chalk hebben .
 • Bij een zwarte labradoodle kan naast de echte zwarte donkere kleur ook de kleur chocolade en ook de zilverkleurige variant van de labradoodle is afkomstig van het zwart.
 • Bruine labradoodles kunnen de kleur lavender, parchment of café hebben.
 • Ook bestaan de kleuren rood en abrikoos, dit zijn wat roodachtige kleuren.
 • Daarnaast is er ook nog de kleur parti, wat vaak resulteert in een hond met twee kleuren waarvan de basis wit is.

Zoals u ziet zijn er qua kleuren van de labradoodle mogelijkheden zat! Laat u bij aanschaf goed informeren door de fokker en kies een kleur waar u voorkeur naar uitgaat.

Het kan zijn dat bij de labradoodle de eerste drie jaar de kleur in de vacht in de tussentijd nog enigszins veranderd.

Een labradoodle kopen welke maat neem ik?

De labradoodle is beschikbaar in drie maten.

 • Klein, wat ook wel miniatuur genoemd word
 • Medium
 • Groot

Welke maat u het beste kan nemen hangt onder af van de grootte van uw huis, gezinsleden en waar u de labradoodle dan wel niet allemaal toelaat.

De ervaring leert echter dat klein en medium de meest gewilde labradoodle maten zijn aangezien de meeste mensen lekker met hun labradoodle willen kroelen of spelen.

Bij een grote labradoodle gaat dit natuurlijk wat moeilijker.

Een gezonde labradoodle kopen

Het is erg belangrijk om een gezonde labradoodle te kopen. De labradoodle is een hond die in tegenstelling tot sommige andere hondenrassen weinig complicaties en ziekte kent.

Wel is het van groot belang om jaarlijks de ogen te laten testen en zijn de labradoodles door de omvang van hun oren vatbaar voor oorinfecties en ziekten.

Als u een labradoodle koopt is het belangrijk om aan de fokker alle gezondheidscertificaten te vragen.

De meeste fokkers laten de labradoodle uitvoerig testen alvoren deze te verkopen.

Allergietest doen voordat u een labradoodle koopt

De labradoodle is een anti allergie hond en dit is veelal een van de beweegredenen van mensen om een labradoodle te kopen. Als u een ernstige allergie voor honden heeft, is het aan te raden om eerst een test uit te voeren alvorens u een labradoodle koopt.

Sommige fokkers staan u toe om enkele weken tot een maand een labradoodle van de fokker in huis te nemen om te kijken hoe u en de mensen om u heen reageren op de labradoodle. Dit is een perfecte mogelijkheid om te testen of u dan wel niet last krijgt van de labradoodle.

Sommige labradoodles zijn door het verkeerd fokken minder allergievrij dan andere. Alhoewel dit in de praktijk bijna nooit voorkomt is er niks zo erg om na verloop van tijd een hond weer de deur uit te moeten doen doordat u een allergische reactie op de labradoodle heeft.

Naam van jouw labradoodle

Sommige fokkers hebben de naam van de labradoodle al vastgelegd en staan er soms zelf op dat deze naam overgenomen wordt. Wil je je eigen naam aan jouw nieuwe labradoodle geven? Overleg dan eerst met de fokker of dit kan, in de meeste gevallen is dit geen enkel probleem.

Meer informatie over labradoodle namen leest u hier.

Is mijn gezin situatie geschikt om een labradoodle te kopen?

Iets dat enorm belangrijk is als je een labradoodle gaat kopen is om bewust te zijn van jouw gezinssituatie en hoeveel vrije tijd er vrij gemaakt kan worden voor de nieuwe hond.

Labradoodles zijn van nature energiek, nieuwsgierig en speels. Ze vereisen dan ook veel aandacht en dienen constant uitgedaagd te worden. Zowel op fysiek als geestelijk vlak.

Foto van een labradoodle die door een kind uitgelaten word.

Labradoodles zijn intelligente honden en hebben naast veel bewegingsvrijheid ook veel persoonlijke verzorging nodig.

Zo is het borstelen van de vacht iets dat wekelijks gedaan moet worden en ook dient de labradoodle eens in de zoveel tijd naar een trimsalon gestuurd te worden om zich daar te laten vertroetelen of moet u zelf de labradoodle knippen.

Dit zorgt ervoor dat de vacht in goede conditie blijft, wat toch een van de pronkstukken en kenmerken van de labradoodle is.

Ga voor uzelf daarom goed na of u deze extra tijd over heeft voor uw nieuwe labradoodle.

Mocht de labradoodle niet genoeg aandacht en beweging krijgen dan kan dit resulteren in een ongelukkige hond en dit is absoluut niet eerlijk naar de labradoodle toe.

Mocht u wel genoeg vrije tijd over hebben voor het verzorgen, spelen en uitlaten van de labradoodle? Dan zijn er weinig hondenrassen waarvan u zo kan gaan genieten als de labradoodle.

Afbeelding van een labradoodle met een stok in zijn mond die uitgelaten word door zijn baasje.

Ze zijn speels, energiek en passen door hun vriendelijke karakter bijna in elke gezinssituatie.

Waar kan ik een labradoodle kopen?

Heeft u alle bovenstaande punten doorgenomen? En bent u tot de conclusie gekomen dat de labradoodle een perfecte hond is voor u en uw gezin? Dan is het tijd om over te gaan tot de koop van de labradoodle!

Allereerst dient u zich dan in te schrijven bij een erkende fokker in Nederland. Deze kan contact met u opnemen om aanvullende informatie over uw gezinssituatie te vragen en achter uw motivatie voor een labradoodle komen.

Dit is helemaal niets om u zorgen over te komen. Een fokker steekt veel tijd in het welzijn van de labradoodle en vanzelfsprekend wilt hij dan ook dat deze een goed thuis krijgt.

Alle erkende fokkers van labradoodles die in Nederland te vinden zijn kunt u vinden op de website van de Australian labradoodle association Europe.

Conclusie labradoodle kopen

Een labradoodle kopen is iets dat gedaan kan worden bij diverse fokkers die door heel Nederland zitten.

Het kopen van een labradoodle gaat gepaard met veel denkwerk en er zijn enkele zaken waar u goed over na moet denken.

Zo is bijvoorbeeld de kleur en de grootte van de labradoodle iets dat u goed moet overwegen.

Ook moet u voor uzelf nagaan of u huidige gezinssituatie en woonomgeving geschikt is om een labradoodle te houden.

Daarnaast is het belangrijk om, indien u allergisch bent voor honden, bij het kopen van een labradoodle eerst een testperiode in te lassen waarbij u van een fokker een labradoodle thuis krijgt. In deze periode kunt u goed nagaan of u allergisch reageert op de aanwezigheid van een labradoodle.

Labradoodles vereisen veel aandacht, beweging en houden er van constant uitgedaagd te worden op zowel fysiek als mentaal vlak.

Er komt dus nogal wat kijken bij het kopen van een labradoodle, maar dit is het allemaal meer dan waard.

Het eenmaal in de armen sluiten van jouw eigen labradoodle is iets dat bij de meeste mensen ervoor zorgt dat ze in een klap verkocht zijn.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie