Wat is een beagle voor hond?

Een beagle staat te boek als een fijne, betrouwbare en loyale hond. Een hond die zich prima in elke gezinssituatie kan schikken, ook als jonge kinderen onderdeel van het systeem uitmaken. Mede hierdoor is de beagle een zeer geliefd hondenras in ons land. Maar, wat is een beagle nou voor een hond? In dit artikel zetten we alle belangrijke kenmerken van een beagle voor je op een rijtje.

Waar dit aritkel over gaat

Waar komt de beagle vandaan?

Voor de historie van de beagle moeten we héél ver terug in de tijd. De beagle zoals we deze nu kennen, kent zijn oorsprong in Engeland. Sommige experts denken echter dat de beagle van origine uit Griekenland of het Romeinse rijk komt.

Beagle puppy die op een koffer zit

Dat we het hierbij over het Romeinse rijk hebben, geeft al direct aan dat dit een oud hondenras is. Dat klopt. De eerste verwijzingen naar de beagle stammen al uit de 12e eeuw. In die eeuw werd de beagle al een populair hondenras in Engeland.

Dat de beagle in Engeland populair was, was met name te danken aan zijn jachtinstinct. Een beagle heeft een prima jachtinstinct en is ook nog eens behoorlijk snel. Die combinatie zorgde ervoor dat de beagle vanaf de 12e eeuw veelvuldig als jachthond ingezet werd. De beagle moest hierbij jagen op onder meer hazen en kozijnen.

Dat sommige experts denken dat dit hondenras niet uit Engeland komt, heeft te maken met honden die in de 5e eeuw in Griekenland gebruikt werden. Deze honden hebben tot op de dag van vandaag geen officiële naam gekregen, maar vertonen wel de nodige gelijkenissen met de beagle.

Opkomst in Engeland

Vanaf de 12e eeuw werd de beagle in Engeland erg populair. Dit gold met name voor de extreem kleine beagles. Deze beagles waren dusdanig klein dat ze in een handschoen pasten; de bijnaam ‘Glove Beagle’ werd dan ook al snel geboren.

Door de jaren eeuwen bleef de beagle populair in Engeland. Dit kwam onder meer doordat Koningin Elizabeth I in de 16e eeuw meerdere beagles als huisdier had. Deze beagles waren al groter dan de Glove Beagle, maar waren alsnog erg klein.

In de 16e eeuw ontstonden ook twee nieuwe soorten beagles: de Southern Hound en de North Country Beagle. Deze twee soorten beagles waren een stuk groter dan bovengenoemde en werden ook ingezet voor de jacht.

Beagle die buiten op een grasveld speelt

In de 17e en 18e eeuw hadden de beagles het niet makkelijk in Engeland. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat er in 1887 nog maar 18 Beagle roedels over waren in Engeland. Destijds werd daarom besloten om meerdere beagle clubs op te richten, waarmee dit hondenras eigenlijk gered is.

Opkomst in Amerika

In de 19e eeuw besloot een Amerikaan om beagles vanuit Engeland naar Noord-Amerika te importeren. Deze Amerikaan, Richard Rowett, was dusdanig gek op de beagles dat hij besloot om zelf beagles te fokken. Dit deed hij op een dusdanige manier dat de bloedlijn van deze beagles onwijs hoog was. In 1884 werd deze hond zin Amerika officieel erkend, waarna deze de naam Amerikaanse beagle kreeg.

Hoe ziet een beagle eruit?

Een beagle is een vrij compacte en mooie hond om te zien. Zijn lichaam is volledig in proportie, hij staat op een mooie manier op zijn poten en hij heeft een mooie vacht.

Een Beagle op een zacht kleedje in de tuin.

Een beagle is vrij stevig, maar oogt absoluut niet grof gebouwd. Dit komt onder meer doordat hij een volledig rechte rug heeft. Deze rug is sterk en loopt fraai over in een hoog aangezette staart. De staart van een beagle is stevig en is niet overdreven lang. De meeste beagles dragen deze start graag hoog gedragen en eigenlijk nooit over de rug gekruld.

De stevige en rechte poten dragen het lichaam vol trots. Bij het lichaam valt verder ook de diepe borstkas op. Deze borstkas loopt tot net iets onder de ellebogen.

Bij zijn vacht valt direct de lengte en dichtheid op; kort en dicht. Een beagle is hierdoor tegen meerdere weersomstandigheden bestand. De kleur van de vacht moet één van de erkende brakkenkleur hebben: rood, tarwe, zand, black and tan, blauw en effen grijs zijn hier voorbeeld van. De rasstandaard schrijft voor dat het uiteinde van de staartpunt altijd wit moet zijn.

De kop van een beagle is vrij lang en heeft een krachtige impressie. Deze impressie gaat echter niet gepaard met rimpels of een grove uitstraling, zoals bij veel andere hondenrassen wel het geval is. De schedel en voorsnuit zijn bij een beagle even lang, terwijl de overgang tussen deze twee delen goed zichtbaar is.

Een beagle herken je al snel aan de vrij lange oren. De oren zijn dusdanig lang dat je ze over de neuspunt heen kunt leggen. Dit komt overigens ook doordat de oren van een beagle een vrij lage aanzet kennen. Verder valt op dat de neus breed is met dito neusgaten.

De ogen van een beagle zijn eigenlijk altijd hazelnootkleurig of donkerbruin. De neus van de beagle moet zwart zijn, maar bij lichtergekleurde beagles ook iets lichter van kleur zijn.

Beagle die buiten door het gras snuffelt

Voor de beagle is een volledige rasstandaard uitgeschreven. In deze rasstandaard valt te lezen dat de schouderhoogte van een beagle tussen de 33 en 41 centimeter moet liggen. Tussen een teef en reu bestaan op dit gebied uiteraard verschillen. Dit geldt ook voor het gewicht, maar conform de rasstandaard moet een beagle tussen de 10 en 18 kilo wegen.

Al met al is de beagle een kenmerkende en fraaie hond om te zien. De hond heeft ook een hoog aaigehalte; als je een beagle ziet lopen, straalt deze eigenlijk een en al liefde uit.

Wat betekent beagle?

De naam beagle is afkomstig van het Keltische woord ‘Beag’. Dit woord betekent vrij vertaald ‘klein’. Dat dit hondenras deze naam draagt, is op zich goed te verklaren. Zoals eerder al gesteld, bestonden er vroeger namelijk hele kleine beagles. Deze beagles waren zó klein dat ze in een handschoen pasten. De naam ‘Beag’, oftewel klein, was hier dan ook absoluut op van toepassing.

Beagle puppy op een grasveld

Volgens de verhalen draagt dit hondenras vanaf ongeveer 1500 deze naam. In die periode was koning Henry VII aan de macht. Het schijnt dat destijds de naam Beagle voor het eerst gebruikt werd. En dus een verwijzing was naar het formaat van de honden destijds.

Wat zijn de karaktereigenschappen van een beagle?

Voordat je een hond in huis neemt, moet je goed onderzoek doen naar zijn karakter. Elk hondenras brengt namelijk typische karaktereigenschappen met zich mee. Dat is ook zeker het geval bij de beagle.

Vrolijk

Eén van de opvallendste karaktereigenschappen van een beagle is de vrolijkheid. Hij is eigenlijk de gehele dag door vrolijk, kan moeilijk zijn staart stil houden en heeft een levendige blik. Als je een beagle recht in zijn ogen aankijkt, smelt je waarschijnlijk direct weg.

Evenwicht

Bij een beagle valt ook direct op dat hij behoorlijk evenwichtig is. Hij staat stevig in zijn ‘schoenen’, hij is niet snel van de kaart te brengen en hij weet precies wat hij wil. Dit brengt aan de ene kant een voordeel met zich mee, maar aan de andere kant ook een nadeel.

Deze evenwichtigheid kan bij sommige beagles namelijk doorslaan in eigenwijsheid. Het is echt zo’n typische hond die alles beter denkt te weten. Dit maakt het leven met een beagle in ieder geval altijd leuk en levendig.

Gek op gezelschap

Een beagle is gek op gezelschap. Hij functioneert het beste in een gezin met kinderen en met het nodige leven om hem heen. Dit betekent ook dat een gemiddelde beagle het erg lastig vindt om alleen te zijn. Op het moment dat hij alleen is, kan hij ongewenst gedrag vertonen.

Beagle en Rottweiler in het park

Dit los je op twee manieren op: door hem zo min mogelijk alleen te laten zijn of door dit al op jonge leeftijd te trainen. Door hem op jonge leeftijd al vaker alleen te laten, went hij hier beter aan. Desalniettemin is het een feit dat de gemiddelde beagle niet graag alleen is.

Laat je je beagle wel regelmatig alleen? Dan moet je niet raar opkijken als hij opeens dingen in je huis gaat slopen. Het slopen van dingen is echt iets dat bij een beagle hoort. Met name als hij alleen thuis is en zich verveelt, is hier sprake van.

Jachtinstinct

Aan het karakter van een beagle zie je duidelijk terug dat het een jachthond is. Hij heeft een bepaald jachtinstinct dat hij graag tot uiting laat komen. Zeker als je beagle nog niet goed getraind is, kan dit met het los laten lopen van je beagle tot grote problemen zorgen. Leer hem dus echt heel goed om los te laten lopen.

Beagle die snuffelt in de sneeuw

Daarnaast moet je rekening houden met de omgang met andere huisdieren. Een beagle aanschaffen als je al een konijn hebt, is bijvoorbeeld niet altijd verstandig. Heb je een kat of ander huisdier? Dan is het belangrijk dat je je beagle heel goed aan de aanwezigheid van deze dieren laat wennen. Een beagle is op dit gebied niet al te sociaal.

Blafferig

Iets waar je elke beagle aan kunt herkennen, is de blafferigheid. Zodra een beagle doorheeft dat er iets niet pluis is, begint hij te blaffen.

Beagle op straat

Het vervelende hierbij is alleen dat hij nogal snel denkt dat er iets niet pluis is. Als je hier op jonge leeftijd niks aan doet, heb je hier echt een zware dobber aan. Sommige beagles blaffen de gehele dag door, zonder een duidelijke reden hiervoor.

Druk

Over het algemeen is een beagle een behoorlijk drukke hond. Dit brengt meerdere gevolgen met zich mee:

  • Je moet een beagle echt voldoende laten bewegen. Komt hij onvoldoende in beweging? Dan blijft hij met energie zitten, waardoor hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Zo is de kans groot dat hij dingen gaat slopen, blaffen of vervelend gaat piepen.
  • Een beagle en jong kind gaan niet altijd even goed samen. De omgang van een beagle met kinderen is prima, maar de energie van een beagle en jong kind gaat niet altijd even goed samen. Dit komt onder meer doordat een jong kind je beagle nog drukker kan maken.

Geef je je beagle voldoende beweging? Dan is hij in staat om al zijn energie kwijt te raken. Het gevolg hiervan is dat hij in huis behoorlijk rustig is. Dit merk je onder meer aan de hoeveelheid uren dat een gemiddelde beagle in zijn mandje ligt te slapen.

Actief en gezellig

Al met al kunnen we stellen dat een beagle actief en gezellig is. Een gemiddelde beagle is druk buitenshuis, heeft behoefte aan veel beweging en is graag in het gezelschap van meerdere mensen. Zeker als je een groter gezin hebt, is een beagle een ideale hond.

Hoe blaft een beagle?

Een beagle blaft vrij veel. Dit doen ze om hun territorium te beschermen, maar ook om hun angst te delen. Op het moment dat een beagle onraad ruikt, start hij direct met blaffen.

Blaffende Beagle voor een tuinhek.

Het blaffen van een beagle brengt een kenmerkend geluid met zich mee. De blaf is namelijk niet echt een blaf, maar meer een combinatie van een brul en een blaf. Dit komt onder meer doordat een blaf van een beagle vrij lang aanblijft, maar wel een bepaalde toonhoogte heeft. Het is lastig om dit in woorden uit te drukken. Als je eenmaal een beagle hebt horen blaffen, weet je precies wat we hiermee bedoelen.

Waarom blaft een beagle zoveel?

Het blaffen van een beagle kan meerdere oorzaken hebben:

  • Een beagle blaft veel tijdens het slapen
  • Een beagle blaft om jou of iemand anders te beschermen
  • Een beagle blaft als hij zich verveelt
  • Een beagle blaft als hij zijn baasje wil begroeien
  • Een beagle blaft als ze bang zijn

Het gevolg hiervan is dat een beagle blaffen vaak als een gewoonte ziet. Met name als je een jonge beagle in huis haalt, is dit iets dat je volledige aandacht moet hebben. Je moet dit blaffen al op jonge leeftijd aan zien te pakken, zodat je beagle doorheeft dat onnodig blaffen nergens voor nodig is.

Hoe kun je blaffen afleren bij een beagle?

Het afleren van blaffen doe je het beste op jonge leeftijd. Om dit zo goed mogelijk te doen, kun je het beste het goede gedrag van je beagle pup belonen. Doet hij precies wat je wil? Beloon hem dan.

Beagle die buiten op een bank zit

Blaft je beagle toch onnodig? Negeer hem dan volledig. Daarmee geef je je beagle duidelijk de indruk dat je niet blij met hem bent. Elke beagle wil aandacht van zijn baasje, waardoor negeren de beste straf is.

Waarom een beagle in huis nemen?

Er zijn meerdere redenen om direct een beagle in huis te nemen:

  • Een beagle functioneert perfect in een gezin met kinderen. Als je een gezin met kinderen hebt, is een beagle hier de aangewezen hond voor. Een beagle is immers gek op mensen, op gezelschap en op gezelligheid. Grote kans dat de beagle binnen jouw gezin tot het middelpunt uit gaat groeien.
  • Een beagle is vrolijk, levendig en loyaal. Met een beagle haal je een levendige hond in huis. Een hond die je dagen oprecht leuker maakt, die veel aandacht van je vraagt en die heel erg loyaal is. Als je je beagle veel aandacht geef, bouw je echt een maatje voor het leven op. Een maatje waar je onwijs veel leuke en mooie herinneringen mee gaat maken.
  • Een beagle heeft een evenwicht karakter. Een beagle is eigenlijk de perfecte huishond, dankzij zijn evenwichtige karakter. Hij is graag aanwezig, maar hij heeft ook al snel door wat zijn rol in een gezin precies is. En dankzij zijn evenwichtige karakter breng je hem niet zomaar van de kaart. Dit betekent dat je altijd op hem kunt bouwen.
  • Een beagle heeft het ideale formaat. Voor een huishond heeft een beagle ook het ideale formaat. Hij is niet super klein, maar hij is ook niet uit de kluiten gewassen. Je kunt ‘m hierdoor prima op schoot nemen, je kunt lekker met hem knuffelen en je kunt leuke spelletjes met hem spelen.
  • Een beagle is goed te trainen. Als je een beagle pup in huis neemt, is het onwijs belangrijk om hem goed op te voeden en te trainen. Gelukkig laat een beagle zich goed trainen, zolang je maar consequent bent. Over het opvoeden van een beagle vind je hieronder meer handige tips.

Waar op letten bij het in huis nemen van een beagle?

Klinken de eigenschappen van een beagle bij jou als muziek in de oren? En vind je het ook een super leuke hond om te zien? Dan zou je het beste een beagle zo snel mogelijk in huis kunnen nemen. Een beagle is namelijk een geweldige verrijking voor je hele leven.

Beagle in de auto

Maar, er zijn wel enkele zaken waar je goed op moet letten bij het in huis nemen van een beagle. De belangrijkste zaken bespreken we hieronder aan de hand van handige tips.

Tip 1: zorg voor een opgeruimd huis

De gemiddelde beagle is op jonge leeftijd een sloopmachine. Als je een rommelig huis hebt, is de kans groot dat hij direct van alles in zijn bek neemt en sloopt. Zorg er daarom voor dat je huis opgeruimd is, netjes is en dat hij niet de kans heeft om veel dingen te slopen.

Beagle die thuis op een kleedje ligt te slapen

Tip 2: maak duidelijke afspreken met alle gezinsleden

Een beagle heet baat bij een goede opvoeding. Mede hierom is het heel belangrijk om met alle gezinsleden regels af te spreken. Maak bijvoorbeeld regels over het opvoeden van de beagle, maar ook over het uitlaten van hem. Hij heeft op een dag namelijk veel beweging nodig.

Door duidelijke regels af te spreken, maak je het voor je beagle een stuk fijner. En daarmee ook voor jezelf. Als je beagle eenmaal doorheeft wie zijn baasjes zijn, gaat hij voor je door het vuur!

Tip 3: haal een beagle alleen bij een erkende fokker

Ongeacht wat voor hond je in huis gaat nemen, is het zaak om de hond alleen bij een erkende fokker te kopen. Dit zou je dus ook met een beagle moeten doen. Bij een erkende fokker is de beagle op de juiste manier gefokt en heb je bewijs dat de ouders gezond zijn. Dit komt het leven van je beagle uiteraard alleen maar ten goede.

Dat je iets meer voor een beagle van een erkende fokker moet betalen, is nu eenmaal zo. Dat moet je maar voor lief nemen, aangezien een erkende fokker gewoonweg veel voordelen biedt. Voor jou en voor je geliefde beagle.

Tip 4: maak veel tijd voor je beagle vrij

Als je je beagle eenmaal in huis hebt genomen, is het zaak om veel tijd voor hem vrij te maken. Een beagle is namelijk gek op aandacht en wil dit het liefste de gehele dag door krijgen.

Blije Beagle
Blije Beagle

Door je beagle veel aandacht te geven, kan hij zijn energie ook perfect kwijt. Dit uit zich in beter gedrag van je beagle. Doordat hij buitenhuis zijn energie kwijtgeraakt is, is hij binnenshuis een stuk rustiger. Precies dát is wat je wilt.

Tip 5: bepaal goed welke kleur de beagle moet hebben.

Zoals we eerder in dit artikel al aangegeven hebben, kan een beagle in meerdere kleuren uitgevoerd zijn. Voordat je een beagle in huis gaat halen, zou je daarom goed moeten bepalen welke kleur de beagle moet hebben.

Tips voor het opvoeden van een beagle

Heb je eenmaal een beagle in huis gehaald? Super leuk! Met je beagle ga je onwijs veel plezier beleven, mooie avonturen beleven en onvergetelijke herinneringen maken. Daarvoor is het wel zaak om je beagle vanaf het allereerste moment goed op te voeden. Dit doe je onder meer door met alle gezinsleden duidelijke afspraken te maken.

Beagle samen met een duitse herder in de tuin

Verder is het advies om onderstaande opvoedtips op te volgen:

  • Leer je beagle zo snel mogelijk om alleen thuis te zijn. Een beagle heeft erg veel moeite om alleen te zijn. Door hem hier op jongere leeftijd al aan te laten wennen, maak je dit op latere leeftijd makkelijker voor hem. Hier heb je zelf ook veel profijt van.
  • Beloon het goede gedrag van je beagle. Een beagle is erg gevoelig voor beloningen. Op het moment dat hij goed gedraag vertoont, moet je dit direct belonen. Deze beloningen gaat hij in het vervolg associëren met het gewenste gedrag.
  • Negeer je beagle bij ongewenst gedrag. Als je beagle ongewenst gedrag vertoont, heeft het geen zin om hard tegen hem te schreeuwen. In plaats daarvan is het veel beter om je beagle volledig te negeren. Daar zijn de meeste beagles heel erg gevoelig voor.
  • Begin met een korte lijn. Het advies is om je beagle in de eerste weken met een korte lijn uit te laten. Dankzij de korte lijn leer je hem snel om goed aan de lijn te laten lopen. Kan hij eenmaal aan een langere lijn? Besteed dan veel aandacht aan het los laten lopen. Door het jachtinstinct van een beagle is dit iets waar je oprecht veel tijd aan moet besteden.
  • Volg een puppycursus met je beagle. Met een beagle puppy is het aan te raden om een puppycursus te volgen. Je bouwt hiermee een hechte band met hem op, terwijl je hem ook nog met andere honden om laat gaan. Erg wenselijk, aangezien een beagle van zichzelf niet zo sociaal is.
  • Leer het blaffen zo snel mogelijk af. Mogelijk is dit de beste tip die wij je kunnen geven. Door het blaffen zo snel mogelijk af te leren, blaft je beagle de rest van zijn leven een stuk minder.

Moraal van het verhaal: het opvoeden van een beagle kent de nodige aandachtspunten. Belangrijk is vooral dat je veel tijd en aandacht aan de opvoeding besteedt. Hier hebben zowel jij als je beagle heel veel aan. Veel succes (en plezier) met het opvoeden van deze onwijs leuke hond!

Plaats een reactie