Hoe oud wordt een beagle?

De beagle is één van de populairste hondenrassen in ons land. Dit is te danken aan de vriendelijkheid van dit hondenras, maar ook aan de gezondheid. Over het algemeen is een beagle een gezond hondenras, waardoor een beagle relatief oud kan worden. Hou oud deze honden kunnen worden, lees je in dit artikel!

Waar dit aritkel over gaat

Hoe oud wordt een beagle gemiddeld?

Een beagle wordt gemiddeld 12 jaar oud. Dit is echter een gemiddelde waarop uiteraard de nodige uitzonderingen bestaan. Zo zijn er beagles die al op een veel vroegere leeftijd komen te overlijden, bijvoorbeeld door een ziekte of noodlottig ongeval.

Er zijn echter ook verhalen bekend van beagles die veel ouder zijn geworden. Over het algemeen ligt de levensverwachting van een beagle echter tussen de 10 en 15 jaar. Als we hier het gemiddelde van pakken, komen we uit op een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.

Oude Beagle die buiten op het gras zit

Hoe oud kan een beagle worden?

Er wordt aangenomen dat een beagle maximaal zo’n 15 jaar oud kan worden. Het is echter niet zo dat dit ook de maximale leeftijd van een beagle is.

Zo was er in het verleden een beagle met de prachtige naam Butch. Hij is maar liefst 27 jaar oud geworden; het is hiermee de oudst bekende Beagle die ooit geleefd heeft.

Dat Butch zo oud geworden is, is veelzeggend voor de gezondheid van dit hondenras. Een beagle is een vrij sterke en gezonde hond, waardoor de honden binnen dit ras vrij oud kunnen worden.

Is Butch de enige beagle waarvan bekend is dat ‘ie zo oud geworden is? Nee, er zijn talloze verhalen bekend van beagles die ouder dan 15 jaar oud geworden zijn.

Hoe komt het dat beagles zo oud kunnen worden?

Dat veel huishoudens voor een beagle kiezen, heeft de nodige redenen. Eén van de redenen is dat beagles goed met kinderen om kunnen gaan. Een andere reden is terug te vinden in de gezondheid.

Stoer uitziende Beagle met zonnebril

De gezondheid is ook direct de reden waarom beagles zo oud kunnen worden. Bij veel hondenrassen is sprake van erfelijke aandoeningen, maar daar is bij de beagles niet al te veel sprake van. Er zijn weinig aandoeningen bekend die binnen dit hondenras van ouder op kind doorgegeven worden.

Beagle die buiten in de natuur rondloopt

Daarnaast is het een groot voordeel dat een beagle een vrij kleine hond is. Een beagle staat relatief laag op zijn poten en weegt ook niet overdreven veel. Deze factoren zorgen ervoor dat het lichaam van een beagle niet al te zwaar belast wordt. En dat is ook duidelijk terug te zien in de levensverwachting van een beagle.

Bijkomend voordeel is dat dit hondenras door de jaren heen goed doorontwikkeld is. Dit hondenras bestaat immers al een rijke geschiedenis, onder meer doordat beagles in het verleden als jachthond ingezet werden. In de afgelopen honderden jaren is dit ras hierdoor doorontwikkeld, waarbij het steeds sterker geworden is.

Beagle die aangelijnd buiten op straat ligt

Hierbij moet ook dank worden uitgesproken naar de fokkers. In ons land zijn meerdere fokkers actief die op een duurzame en diervriendelijke manier de beagles fokken. Dit merk je duidelijk terug aan de gezondheid en daarmee de levensverwachting van de huidige beagles.

Welke zaken zijn van invloed op de levensduur van een beagle?

Het is geen gegeven dat je beagle daadwerkelijk tussen de 10 en 15 jaar oud wordt. Nee, er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van je beagle:

  • Hernia. Een beagle is relatief vatbaar voor een hernia, zeker als je het vergelijkt met andere hondenrassen. Wat hier de oorzaak van is, is niet volledig bekend. Het is wel verstandig om goed navraag te doen naar de gezondheid van de ouders van een beagle. Als de ouders ook een hernia hebben gehad, is de kans groot dat de beagle puppy hier ook last van gaat krijgen. Dit is één van de weinige aandoeningen die binnen dit hondenras erfelijk doorgegeven worden.
  • Hondenziekte. Een beagle kan vatbaar zijn voor de hondenziekte. Dit is een ziekte waarbij je hond als het ware verkouden is, last van een loopneus heeft en bovengemiddeld veel moet hoesten. Na dit ziektebeeld is er een periode van diarree en het weigeren van eten door je beagle. Dit is één van de ziektes die bij een beagle vaak voorkomt, maar het is ook een ziekte die je tijdig kunt herkennen.
  • Parvo. Parvo is één van de meest besmettelijke hondenziektes. Deze ziekte komt bij allerlei rashonden voor en ook de beagle kan hier last van krijgen. Deze ziekte wordt door een virus verspreid en kan leiden tot de dood van je beagle. Een beagle kan met deze aandoening zelfs binnen 2 dagen komen te overlijden.
  • Ziekte van Well. Tot slot kan een beagle ook last van de ziekte van Well krijgen. Dit is een ziekte waarbij je hond last krijgt van sufheid, spierpin en hoge koorts. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor mensen en kan eveneens tot de dood van je beagle leiden.

Het is goed om te weten dat deze aandoeningen vrij zeldzaam zijn. Dat je beagle vroegtijdig door één van deze aandoeningen komt te overlijden, is dan ook alles behalve een zekerheid. De meeste beagles weten juist een zeer respectabele leeftijd te behalen.

Hoe kun je de levensduur van je beagle beïnvloeden?

Als je een beagle in huis haalt, wil je uiteraard zo lang mogelijk van hem/haar genieten. Dat is mogelijk door onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: houd de gezondheid van je beagle goed in de gaten

Het is sowieso van essentieel belang dat je de gezondheid van je beagle goed in de gaten houdt. Merk je op dat je hond plots ander gedrag vertoont? Merk je op dat je hond zijn/haar kop begint te verstoppen? Of merk je op dat je hond lastig loopt of moeilijk opstaat? Dan is het zaak om aan de bel te trekken.

Verdrietig kijkende Beagle die buiten op de straat ligt

Ga zo spoedig mogelijk bij je dierenarts langs en laat je beagle van A tot Z nakijken. Mogelijk is er niks ernstigs aan de hand, maar mogelijk leidt je beagle aan één van bovengenoemde aandoeningen. Het is dan zeer wenselijk dat dit in een vroegtijdig stadium opgemerkt wordt.

Tip 2: verzorg je hond goed

Dit is wellicht het intrappen van een open deur, maar het is erg belangrijk om je beagle goed te verzorgen. Dit betekent onder meer dat je je beagle gezonde voeding moet geven, dat je je beagle voldoende laat bewegen en dat je zijn/haar tandjes poetst en nagels knipt.

Beagle die uit een bak zijn voedsel eet

Voeding is bij beagles een belangrijk aandachtspunt. Als je ongezonde voeding aan je beagle geeft, kan hij/zij vervelend gedrag gaan vertonen. Ook kan hij/zij relatief snel last van overgewicht krijgen. Dat is zéker het geval als je je beagle ook nog onvoldoende laat bewegen. Met het oog op de gezondheid heeft je beagle echt veel beweging nodig.

Tip 3: ga met liefde met je beagle om

Ga je met veel liefde met je beagle om? Dit merkt je beagle direct, waarna hij/zij jou ook in zijn/haar hart sluit.

Beagle en jong meisje spelen samen buiten

Dit betekent dat de beagle er alles aan gaat doen om zo lang mogelijk bij je te zijn. Dit levert enerzijds een voordeel op; hij laat zich niet zo snel uit de weg slaan. Anderzijds levert dit ook een nadeel op; het is hierdoor lastig om pijn bij je beagle te herkennen.

Mede hierom is de eerste tip (zie hierboven) erg belangrijk. Houd goed het gedrag van je beagle in de gaten en handel hier zo goed mogelijk naar. Door tijdig bij de dierenarts aan te kloppen, kun je ernstige gevolgen voorkomen.

Plaats een reactie