Wanneer is een labrador pup zindelijk?

Wanneer je net een nieuwe labrador puppy hebt, is het van belang dat hij zo snel mogelijk de dingen leert die een puppy hoort te leren. Braaf meewandelen, maar ook zindelijkheid is iets wat honden, en dan met name labrador puppy’s, gemakkelijk aan te leren is. Labradors willen graag leren en en zijn één van de gemakkelijkste rassen om op te voeden. Het kost natuurlijk wel tijd en veel geduld voordat je puppy zijn behoefte doet op de plek waar het moet en niet op bijvoorbeeld je dure tapijt. Hier enkele tips!

Waar dit aritkel over gaat

Zorg voor een vaste plasplek en consistentie

Om een puppy goed en zo snel als mogelijk is zindelijk te maken, is het belangrijk om structuur in zijn dag aan te brengen. Dit doe je door hem op vast tijdstippen eten en drinken te geven. Puppy’s hebben namelijk vaak ongelukjes vlak na het eten en drinken, maar ook na het slapen kan het wel eens mis gaan.

Bruine labrador puppy ongelukje met plassen

Zorg voor een vaste plasplek in de tuin, waar je de puppy naar toe kunt brengen als hij moet plassen. Zo leert hij dat het de bedoeling is om op die plek zijn behoefte te doen.

Houd je pup goed in de gaten

Als je merkt dat je puppy zijn behoefte in huis wil gaan doen, kun je hem oppakken om naar de plasplek in de tuin te brengen. Enkele tekenen dat je pup moet plassen zijn:

  • Langdurig snuffelen
  • Rondjes draaien op dezelfde plek

Zodra je hem oppakt zorgt een natuurlijke reactie bij je puppy ervoor dat hij meteen stopt met plassen. De beste manier om je puppy in de gaten te houden, is door middel van een bench. Leg enkele speeltjes en een dekentje in de bench, zodat je puppy zich op zijn gemak voelt.

Labrador puppy zindelijk maken zonder bench

Mocht je ervoor kiezen om je puppy zindelijk te willen maken zonder het gebruik van een bench, moet je je puppy beter in de gaten houden. Vooral ’s nachts is dit natuurlijk moeilijk. Ongelukjes kunnen zonder bench makkelijker gebeuren, omdat je puppy meer ruimte heeft om zijn behoefte te doen. Je kunt ’s nachts een wekker zetten om je puppy buiten zijn behoefte te laten doen. Overdag is het gemakkelijker om je pup in de gaten te houden en naar buiten te brengen als hij moet plassen.

Labrador puppy zindelijk maken met kranten

Wanneer je geen gebruik wil maken van een bench om je puppy zindelijk te maken, kun je ervoor kiezen om kranten te gebruiken. Leg de kranten op een centrale plek in huis, zodat je puppy er vaak genoeg langs komt. Heeft je puppy zijn behoefte op de kranten gedaan? Beloon hem dan met wat positieve aandacht of iets lekkers.

Labrador puppy geplast op een stuk pamper

Verplaats de kranten in de loop der tijd steeds meer naar de buitendeur, zodat je hem uiteindelijk gemakkelijker naar buiten kunt laten als hij zijn behoefte moet doen.

Wat te doen bij ongelukjes?

Over het algemeen is het ras van de labrador zeer intelligent. Labrador puppy’s leren dus redelijk snel. Desondanks is een ongelukje helaas toch nog altijd mogelijk. Zet je puppy zo snel mogelijk buiten wanneer hij per ongeluk in huis heeft geplast.

Labrador puppy die op tapijt geplast heeft

Belangrijk is dat je het plasje opruimt zonder dat je pup dit ziet. Het opruimen van een plasje kan door je puppy als beloning worden gezien en ervoor zorgen dat dit vaker zal voorkomen!

Positieve beloningen, niet straffen

Het is belangrijk dat je niet boos wordt als er een ongelukje is gebeurd. Doe je dit wel als hij in huis heeft geplast, dan zal hij voortaan een geheim plekje uitzoeken om zijn behoefte te doen. Vaak op een plek waar je het niet snel zult zien. De beste manier om je puppy op een positieve manier zindelijk te maken, is door hem te belonen wanneer hij iets goeds heeft gedaan.

Positief belonen Labrador puppy

Heeft je puppy zijn behoefte op de vaste plasplek in de tuin gedaan? Beloon hem door hem een aai of een koekje te geven.

Hoeveel weken voordat een labrador puppy zindelijk is?

Je puppy moet controle krijgen over de kringspieren en zo de plas ophouden. Het leren en trainen om de plas op te houden is een proces en kan je pup dus niet direct. Daarnaast is iedere puppy natuurlijk verschillend. Waar de ene pup na een paar dagen al zindelijk is, duurt het bij de meeste net wat langer. Hoe meer moeite en aandacht je in het zindelijk maken van je pup stopt, hoe sneller hij zindelijk zal worden. De gemiddelde leeftijd waarop een puppy helemaal zindelijk is, ligt op zeven tot acht maanden.


Labrador geheimen onthuld

Plaats een reactie