Waarom trilt een Jack Russel?

Heb jij in huis een Jack Russel rondlopen? Dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat jouw Jack Russel behoorlijk druk, energiek en vrolijk is. Dit ras staat te boek als één van de meest drukke hondenrassen en vraagt daarom ook om de nodige aandacht. Als je hem de nodige aandacht weet te geven, is het echter een onwijs lieve en loyale hond. Een hond waar je veel plezier mee/aan gaat beleven, maar waarbij je ook aan enkele aandachtspunten moet denken.

Zo krijgen wij regelmatig de vraag binnen ‘Waarom trilt een Jack Russel?’. Aangezien wij deze vraag vaker en vaker binnenkregen, hebben wij beslist om dit artikel te schrijven. In dit artikel geven we antwoord op bovenstaande vraag én bespreken we wat je kunt doen om dit trillen tegen te gaan.

De oorzaak van het trillen van een Jack Russel

Het lastige van het trillen van een Jack Russel is dat de reden nogal divers kan zijn. Om de oorzaak van het trillen te achterhalen, is het dan ook verstandig om jouw Jack Russel goed te observeren.

Angstig kijkende Jack Russel

Door jouw hond goed te observeren, kan je duidelijk achterhalen wanneer hij begint te trillen.

In onderstaande lijst hebben wij enkele van de veelvoorkomende zaken van het trillen van een Jack Russel op een rijtje gezet:

  • De Jack Russel heeft veel pijn
  • De Jack Russel is angstig (bijvoorbeeld voor vuurwerk of onweer)
  • De Jack Russel heeft het koud
  • De Jack Russel heeft last van een lichamelijke aandoening

Op het moment dat een Jack Russel veel pijn heeft, probeert hij dit in eerste instantie te verdoezelen.

Dit ras is van nature namelijk behoorlijk hard voor zichzelf en wil zich niet laten kennen ten opzichte van zijn baasjes. Hij kiest er daarom voor om door te bijten en niet te laten zien dat hij pijn heeft.

Het gevolg hiervan is echter dat deze pijn in zijn lichaam aanwezig blijft, waardoor zijn lichaam na verloop van tijd gaat trillen.

Het trillen van zijn lichaam kan voor jou dus een teken zijn dat jouw Jack Russel (veel) pijn heeft. Het enige wat je dan kunt doen, is een spoedig bezoek aan de dierenarts te brengen.

Ook is het dus mogelijk dat jouw Jack Russel gaat trillen doordat hij angstig is. Veel honden zijn bijvoorbeeld angstig voor vuurwerk of onweer, maar elke hond reageert hier weer anders op.

Jack Russel met vuurwerk op de achtergrond

Mocht jouw Jack Russel echt héél bang zijn, begint zijn hele lichaam te trillen. Dit kan je eigenlijk vergelijken met het gedrag van een (jong) kind. Als een kind bang is, gaat hij/zij ook een soort van trillen en huilen.

Tot slot kan het ook zo zijn dat jouw Jack Russel het koud heeft. De vacht van dit ras is immers niet zo dik, waardoor lage temperaturen al snel voor een behoorlijk koud gevoel zorgen.

Jack Russel met een deken over zijn hoofd

Mocht je op het weerbericht zien dat er koude dagen aankomen, kan je het beste alvast wat voorbereiden treffen. Hoe en wat? Dat vertellen we je hieronder graag.

Wat te doen tegen het trillen van een Jack Russel?

Merk je dat jouw hond regelmatig aan het trillen is? Dan is het goed om zijn gedrag te observeren en te achterhalen wanneer hij precies gaat trillen.

Is dit op koude dagen? Dan weet je eigenlijk al voldoende.

Gaat hij trillen als het buiten noodweer is? Ook dan weet je eigenlijk al voldoende.

Alleen als hij pijn heeft, is het lastig om dit te achterhalen. Mede daarom willen wij je aanraden om bij afwijkend gedrag direct naar de dierenarts te gaan.

Zodra jouw Jack Russel zonder duidelijke redenen begint te trillen, is dat een eerste teken aan de wand.

Blaffende Jack Russel puppy

Blijft het trillen aanhouden of wordt het trillen heftiger? Dan is dat ook een duidelijk teken aan de wand.

De kans is in een dergelijke situatie groot dat jouw hond pijn heeft.

In dat geval is een spoedig bezoek aan de dierenarts aan te raden; de dierenarts kan een diagnose stellen en zo snel mogelijk iets tegen deze pijn gaan doen.

Heeft jouw Jack Russel het regelmatig koud, waardoor hij gaat trillen? Dan is dat relatief simpel op te lossen.

Je kunt bijvoorbeeld een deken over hem heen leggen, je kunt hem een jasje aan laten doen of je kunt hem op een andere manier warm maken/houden.

Conclusie

Datgene wat je exact moet doen bij een trillende Jack Russel is dus afhankelijk van de oorzaak.

Probeer daarom de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen en ga vervolgens gericht op zoek naar de best mogelijke oplossing.

De kans is groot dat je hierbij de dierenarts nodig hebt; dat is zéker het geval als jouw Jack Russel pijn heeft en daardoor zit te trillen.

Moraal van het verhaal; het trillen van een Jack Russel hoeft niet altijd op een gezondheidsprobleem te duiden. Mocht jouw Jack Russel veel pijn hebben en daardoor trillen, is het aan het raden om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts toe te gaan.

Het complete handboek voor de Jack Russel

1 gedachte over “Waarom trilt een Jack Russel?”

  1. Onze vorige dierenarts vertelde ons dat het trillen/rillen van een jackrussel ook een psychische factor kan zijn namelijk emoties. Dat hij aandacht wil enz: Maar of dat daadwerkelijk zo is, vraag ik me af. Wat u hier boven beschrijft dat vindt ik een hele duidelijke omschrijving van t rillen oorzaak jackrussel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie