Hoe groot wordt een Beagle?

De Beagle is een populair hondenras in Nederland. Vooral zijn karaktereigenschappen vallen in de smaak. Zo zijn deze honden slim, speels en lief voor kinderen. Als gezinshond is een Beagle een gezellig maatje in huis.

Als je dit hondenras overweegt, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk waardevolle informatie verzamelen. Hierbij kijk je niet alleen naar het karakter van de hond, maar ook naar zijn grootte. In dit artikel kijken we hoe groot een Beagle wordt en op welke leeftijd deze honden zijn uitgeroeid. Lees vooral verder.

Waar dit aritkel over gaat

Hoe groot kan een Beagle worden?

Ben je weleens een Beagle tegengekomen? Dan is het je vast opgevallen dat deze honden niet groot zijn. Dat klopt ook. Dit hondenras valt namelijk onder de categorie ‘middelgroot’ en is ook qua centimeters niet schrikbarend groot.

Beagle die aan de waterkant zit

Een volwassen Beagle kan 41 centimeter worden. Althans, dat geldt voor een reu. Een teefje blijft kleiner en groeit maximaal uit tot 38 centimeter.

Deze groottes zijn slechts gebaseerd op algemene richtlijnen. Natuurlijk blijft iedere hond anders en zijn er ook genoeg honden die boven of onder het gemiddelde uitkomen.

De centimeters worden niet van de kop tot de pootjes gemeten. De schoft staat hierbij centraal en dit is het hoogste punt van de hond. De schoft herken je aan het uitstekende bot – bovenop zijn rug.

Wanneer is een Beagle uitgegroeid?

Natuurlijk blijft een Beagle niet doorgroeien. Tenslotte komen wij mensen ook op een punt terecht waarbij we zijn uitgegroeid. Als je geen hondenkenner bent of je hebt je hier nog niet in verdiept, dan vraag je je misschien af wanneer een Beagle is uitgegroeid. Zo kun je je eveneens voorbereiden.

Beagle pup die buiten rondloopt

Middelgrote honden zijn eerder uitgegroeid dan grote hondenrassen. Inmiddels weet je dat een Beagle daarbij hoort. Een Beagle is uitgegroeid net voordat hij een volwassen leeftijd heeft bereikt. Op dat moment is hij 1 jaar oud. Bij andere hondenrassen duurt dit minimaal 1,5 tot 2 jaar.

Wanneer is een Beagle volgroeid?

Een Beagle is pas volgroeid als hij een volwassen leeftijd heeft bereikt. Beagles zijn volwassen honden als zij de 1,5 jaar zijn gepasseerd. Qua uiterlijk veranderd de Beagle niet meer en heeft hij – zoals je eerder kon lezen – ook zijn uiteindelijke grootte bereikt.

Oude Beagle die buiten op de straat zit

Een volgroeide Beagle herken je niet alleen aan zijn grootte, maar ook aan de volgende punten:

  • Het volwassen gebit is helemaal compleet
  • De hond is geïnteresseerder in trainingen
  • Volledig zindelijk
  • Rustiger qua gedrag

Beagles zijn van zichzelf actieve en energieke honden. Ook op een volwassen leeftijd is deze energie duidelijk merkbaar. Wel merk je – als het goed is – duidelijk verschil als hij een volwassen leeftijd heeft bereikt.

Wanneer is een Beagle pup uitgegroeid?

De meeste Beagles worden als kleine pup in huis genomen. Officieel mag een hond na 7 weken het nest verlaten – dit is wettelijk vastgesteld en hiervan mag een fokker absoluut niet afwijken.

Beagle pup die met een speeltje speelt

Het is ontzettend nadelig voor de gezondheid van een pup als hij eerder wordt weggehaald bij zijn moeder. Hier kunnen namelijk de volgende problemen uit ontstaan – die ook later in zijn leven aanwezig blijven:

  • Angstig
  • Verlatingsangst
  • Bouwt moeilijk een band op met zijn baasje
  • Toont agressief gedrag richting andere honden of mensen

Eenmaal de 7 weken gepasseerd mag je je Beagle mee naar huis nemen. Dit is een moment om naar uit te kijken. Eenmaal thuis gaat de pup een leerzame periode tegemoet. Bovendien heeft hij nog een hele weg te gaan qua groei.

Beagle die op de bank ligt te slapen

Een Beagle pup is uitgegroeid als hij 1 jaar is en op deze leeftijd is hij geen puppy meer – maar een puber. Dit kun je ook goed merken aan zijn gedrag. Want eerlijk is eerlijk: pubers gaan graag op zoek naar de grens. Is dat herkenbaar?

Hoe ondersteun je een Beagle in zijn groei?

De groei van een hond gaat vrijwel vanzelf. Hier hoef je niets voor te doen. Wel is het belangrijk om de groei van je hond te stimuleren. Zo zorg je ervoor dat zijn botten de kans krijgen om te ontwikkelen. Bovendien voorkom je pijn en ongemakken. Niemand vindt het immers leuk als zijn of haar hond pijn heeft.

Zo hebben jonge honden veelal behoefte aan extra eiwitten. Deze helpen bij de ontwikkeling van de botten, spieren en gewrichten. Bovendien zorgen eiwitten ervoor dat het immuunsysteem ontwikkelt en hij meer energie krijgt.

Beagle die uit zijn voederbak eet

Daarbij is het belangrijk om te letten op de juiste hoeveelheid voer. Beagles hebben aanleg voor overgewicht en dit heeft een nadelig effect op de groei en op de ontwikkeling van gewrichten – het veroorzaakt stijfheid of zelfs artrose.

Op de verpakking van het hondenvoer staan de aanbevolen hoeveelheden voer genoteerd. Als je twijfelt, mag je altijd contact opnemen met de dierenarts.

Conclusie

Beagles zijn zonder twijfel leuke honden. Het is niet voor niks dat veel gezinnen hier bewust voor kiezen. Beagles kunnen namelijk goed overweg met kinderen. Bovendien wijzen ze een spelletje niet snel af. Dat is natuurlijk een leuke combinatie met andere gezinsleden.

Beagle pup die buiten in de sneeuw rent

Als je hebt besloten om een Beagle in huis nemen, dan wil je je natuurlijk voldoende inlezen. Hierbij neem je niet alleen de karaktereigenschappen mee. Ook de grootte is belangrijk om mee te nemen.

In dit artikel heb je gelezen hoe groot een Beagle wordt. Ook lees je wanneer een puppy is uitgegroeid. Wij zijn dol op dit hondenras. Jij ook?

Plaats een reactie