Wat ziet een Jack Russel?

Zijn de hersenen van een mens en van een hond met elkaar te vergelijken? Nee, eigenlijk op geen enkel vlak. Het klopt dat zowel een mens als een hond een brein hebben, maar de werking van dit brein is compleet anders. Mede daardoor ziet een hond ook bijvoorbeeld op een compleet andere manier dan een mens.

In dit artikel vind je het antwoord op de vraag ‘Wat ziet een Jack Russel?’. In het artikel bespreken we onder meer wat een Jack Russel ziet, wat een Jack Russel níet ziet en of je het zicht van een Jack Russel mogelijk kunt verbeteren.

Ook bespreken we hoe je met het zicht van jouw Jack Russel om kunt gaan. Het kan namelijk zéker geen kwaad om enige voorzorgsmaatregelen te treffen.

Waar dit aritkel over gaat

Ziet een Jack Russel goed?

Laten we maar direct aftrappen met het antwoord op deze vraag:

het ligt aan de situatie. In sommige situaties ziet een Jack Russel beter dan dat wij doen, terwijl wij in andere situaties een beter zicht hebben.

Hoe dit verschil komt? Dat komt onder meer door het feit dat een Jack Russel kleurenblind is.

Kleurenblind

Ja, alle honden op onze aardbol zijn kleurenblind. Zij zien dus niet de kleuren zoals wij deze wel zien.

Het gezichtsveld van een Jack Russel ziet er dan ook compleet anders uit dan het gezichtsveld van ons. Graag duiden we dit verschil met een voorbeeld:

Stel nou voor dat je een lekkere hondensnack aan jouw Jack Russel wilt geven. Je pakt een lekkere hondensnack uit zijn snacktrommeltje; jij ziet de kleuren bruin en rood bijvoorbeeld op de hondensnack.

Jouw Jack Russel ziet echter maar één ding: een lekkere hondensnack.

Jack Russel die aan een stukje worst ruikt

Een Jack Russel is immers niet in staat om de kleuren van elkaar te onderscheiden. Het is dan wellicht ook overbodig dat bijvoorbeeld een hondensnack meerdere kleurtjes heeft.

Uiteraard kiezen de fabrikanten bijvoorbeeld de hondensnack daar niet zomaar voor: hoogstwaarschijnlijk brengen de verschillende kleurtjes een andere geur met zich mee.

Doordat een hond kleurenblind is, moet hij op een andere manier informatie zien te vergaren. Dat doet een hond met dank aan zijn geweldige neus.

Over het algemeen ziet een mens beter, maar een hond ruikt absoluut beter.

Een hond is in staat om op grote afstand de kleinste/lichtste geurtjes op te vangen, waardoor hij ook een perfect hulpmiddel tijdens bijvoorbeeld de jacht is.

Dat is dan ook één van de redenen waarom een hond in het verleden veelvuldig ingezet werd als een jachthond.

Ziet een Jack Russel helemaal geen kleuren?

Is het nou zo dat een Jack Russel helemaal géén kleuren ziet? Nou, de Universiteit van Californië heeft hier een interessant onderzoek naar afgerond. In dit onderzoek moest een hond verschillende kleuren zien te onderscheiden.

Deed de hond dit goed? Dan werd hij beloond; er was hem dus veel aan gelegen om het goed te doen.

Tijdens dit onderzoek bleek al snel dat een gemiddelde hond moeite heeft met de kleuren rood en groen. Deze twee kleuren zijn voor de ogen (en het brein) van een hond nagenoeg gelijk aan elkaar.

Het lastige hiervan is dat een hond dus niet het verschil ziet tussen een rode bal of een groene bal.

Een hond ziet daarentegen wél het verschil tussen geel en blauw. De tinten geel, oranje en groen worden echter ook met elkaar verwisseld in het gezichtsveld van een hond.

Al met al is een Jack Russel (en elke andere hond) niet 100% kleurenblind, maar heeft hij er wel de grootste moeite mee om kleuren goed uit elkaar te houden.

Bron: https://www.researchgate.net/publication/20669235_Color_vision_in_dog

Ander perspectief

Ook is het zo dat een Jack Russel een compleet ander perspectief heeft dan een mens. Dit komt door twee oorzaken: de afmetingen van een Jack Russel en de stand van de ogen.

Vergeleken met een mens is een Jack Russel een (heel) klein wezen. Dat is dan ook duidelijk te merken aan de manier waarop Jack Russel naar dingen kijkt.

Als een Jack Russel bijvoorbeeld zijn tennisbal in het gras ziet liggen, ziet hij deze vanuit bijna een rechte hoek. Zijn ogen bevinden zich immers op een niet al te grote hoogte vanaf de grond.

Wij, als mens zijnde, zien de tennisbal echter vanuit een compleet ander perspectief. Doordat wij lang zijn, kijken wij namelijk min of meer óp de tennisbal.

Het perspectief van ons is dan ook op geen enkele manier met het perspectief van een hond te vergelijken.

Schattige Jack Russel die in de camera kijkt

Ook is het zo dat de ogen van een Jack Russel anders staan dan onze ogen. De ogen zijn allereerst een stuk kleiner en hebben een amandelvorm.

De vorm van een menselijk oog is daarentegen een stuk ronder te noemen; de vorm van de ogen is dus ook niet met elkaar te vergelijken.

Qua werking zijn de ogen wel hetzelfde, maar het complete perspectief is dus anders. Dit komt door de vorm van de ogen, door de afmetingen van de ogen én door het gezichtsveld.

Wij zien objecten vanuit een hoger standpunt, terwijl de ogen van een Jack Russel zich eigenlijk vlak boven de grond bevinden.

Kijken in het donker

Wat vind jij van jouw eigen zicht in het donker? De kans is groot dat je in het donker niet súper scherp ziet.

Veel mensen zijn namelijk nachtblind of hebben moeite met het donker, bijvoorbeeld gedurende de nacht.

Het is dan ook een feit dat mensen in het donker niet altijd even goed zien. In vergelijking met een Jack Russel zien wij zelfs vrij slecht in het donker.

Jack Russel met een deken over zijn hoofd

Een Jack Russel is in het donker namelijk een ster. Juist als het schemert en als het volledig donker is, is het zicht van een Jack Russel bijzonder goed te noemen.

Dit komt doordat een Jack Russel in zijn ogen meer ‘staafjes’ heeft, doordat zijn ogen meer licht toelaten en doordat een Jack Russel het licht beter weet te benutten.

Deze staafjes bevinden zich in het netvlies van de ogen van een Jack Russel.

Dankzij deze staafjes is de Jack Russel in staat om meer licht op te vangen, waardoor hij dit licht kan gebruiken om in het donker te kijken.

Daarbij heeft een Jack Russel ook een groter hoornvlies dan een mens. Hierdoor is de Jack Russel nóg beter in staat om meer licht op te vangen, waardoor hij in het donker prima kan zien.

Dat wordt ook nog versterkt door een soort van spiegeltje in zijn oog. Dit spiegeltje, tapetum lucidum genoemd, is glimmend en zorgt daarmee voor weerspiegeling van het binnenkomende lucht.

Juist door die weerspiegeling is een Jack Russel in staat om in het donker bijzonder goed te kijken.

Merk je dat jouw Jack Russel in het donker soms blaft? Of wil hij heel graag naar een bepaalde plek in jouw tuin toe, terwijl jij niks op die plek kunt zien?

Mogelijk heeft hij dan iets in het donker weten te signaleren. Iets wat wij met onze ogen niet kunnen waarnemen.

De ontwikkeling van de ogen van een Jack Russel

Ziet een Jack Russel nou zijn gehele leven goed? Of ondergaan de ogen van een Jack Russel een bepaalde ontwikkeling?

Er is absoluut sprake van een bepaalde ontwikkeling. Het is namelijk zo dat een Jack Russel compleet blind geboren wordt.

In de eerste pakweg 10 á 14 dagen is een Jack Russel niet in staat om te kijken.

Tijdens deze periode is hij ook niet in staat om te horen, waardoor hij eigenlijk nog maar twee belangrijke zintuigen overhoudt: ruiken en proeven.

Jack Russel puppy die op de grond speel

Juist die zintuigen spelen daarom ook bij een hond een grotere rol dan bij een mens.

Gedurende deze eerste periode zitten de ogen van een Jack Russel gesloten. Na deze pakweg 10 á 14 dagen openen zijn ogen zich langzaam, waardoor hij in staat is om te kijken.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft hij vanaf dat moment wel moeite om kleuren te onderscheiden. Daarentegen ziet hij in het donker vele malen beter dan dat wij doen.

Oogproblemen bij de Jack Russel

Over het algemeen kan een Jack Russel bestempeld worden als een gezonde hond. Desalniettemin loopt een Jack Russel bovengemiddeld veel risico op bepaalde oogproblemen.

Twee oogproblemen komen namelijk in grote mate voor binnen dit ras:

  • Cataract: bij deze aandoening is de lens in het oog van de Jack Russel niet meer helemaal helder. Door deze ‘vervaging’ ziet de Jack Russel een stuk minder goed. Hij lost dit op door zijn neus nóg beter te gaan gebruiken, maar het is wel goed mogelijk dat hij bijvoorbeeld tegen objecten aan gaat lopen. Door de aandoening ‘cataract’ ziet hij die objecten simpelweg niet.
  • Lensluxatie: ook de aandoening ‘lensluxatie’ komt regelmatig voor bij een Jack Russel. Bij deze aandoening zitten zijn oogspieren ietwat los, waardoor hij zijn ogen volledig weg kan draaien. De toevoer van oogvloeistof naar de ogen wordt daardoor aangetast, waardoor hij (tijdelijk) slecht zicht heeft.

Zijn deze oogproblemen levensgevaarlijk? Nee, zeker niet. Zijn deze oogproblemen vervelend voor een Jack Russel? Ja, dat wel.

Gelukkig zijn er enkele manieren waarmee je jouw Jack Russel kunt helpen.

Het zicht van jouw Jack Russel ‘verbeteren’

Heeft jouw Jack Russel last van één van bovengenoemde oogproblemen? Of merk je dat jouw Jack Russel bijvoorbeeld in jouw huis moeite heeft om dingen te zien?

Er zijn enkele mogelijkheden waarmee jij het ‘leven’ voor jouw Jack Russel een stuk aangenamer kunt maken:

  • Pas op met meubelen met scherpe randjes of hoekjes. Probeer die randjes of hoekjes zoveel mogelijk weg te werken, aangezien deze randjes en hoekjes pijnlijk voor jouw Jack Russel kunnen zijn. Het is goed mogelijk dat hij door zijn slechte zicht bijvoorbeeld tegen de kast aanloopt; je wilt niet dat hij zich hierbij ernstig bezeerd. Denk hier dus goed over na en voer de nodige preventiemaatregelen uit.
  • Geef zijn mand/kussen een vaste plek. Een Jack Russel maakt dus méér gebruik van zijn neus dan van zijn oren. Dankzij zijn neus ziet hij jullie huis ook echt als een territorium. Zorg er daarbij voor dat je zijn mand/kussen een vaste plek geeft, zodat hij zijn mand/kussen niet kwijt kan raken.
  • Download de app Chromatic Vision Simulator. Met deze gratis app kun je het gezicht van jouw Jack Russel nabootsen. Je ziet hierdoor eigenlijk precies wat hij ziet. Merk je dat jij moeite hebt om bepaalde dingen te signaleren? Bedenk je dan goed dat jouw Jack Russel daar ook moeite mee heeft; daar kun je mogelijk iets handigs op uit gaan vinden.

Slotwoord

Zo, je weet nu volledig het antwoord op de vraag ‘Wat ziet een Jack Russel?’. Graag sluiten wij dit artikel af aan de hand van enkele conclusies:

  • Een Jack Russel ziet niet per definitie slechter dan een mens.
  • Zo ziet een Jack Russel in het donker bijvoorbeeld beter.
  • Een Jack Russel is kleurenblind; hij heeft met name moeite om de kleuren groen en blauw te onderscheiden.
  • Een Jack Russel gebruikt méér zijn neus dan zijn ogen.
  • Twee oog aandoeningen komen veelvuldig voor binnen dit ras: cataract en lensluxatie.
  • Een Jack Russel kijkt vanuit een ander/lager perspectief.
Het complete handboek voor de Jack Russel

Plaats een reactie